Банкеръ Daily

Свят

Бъдещият кабинет на ФРГ ще поддържа Украйна като транзитьор на газ

Новото правителство на Германия ще запази позицията относно статута на Украйна като страна транзитьор на природен газ. Това е заявил бъдещият канцлер на Германия Олаф Шолц след подписването на коалиционния договор на трите партии от управляващата коалиция.

"Ние се изказвахме за това Украйна да остане транзитьор на природен газ“, е казал той. „Ние ще продължим да държим на това и по-нататък ".

По думите на Шолц, Берлин "настоява за запазване на целостта на границите на Украйна". "Ние залагаме на това, че нормандският формат може да повлияе върху подобряването на ситуацията", добавя Шолц.

Не бива да се спекулира

Бъдещият министър за климата, енергетиката и икономиката Роберт Хабек е отказал да спекулира за бъдещето на проекта "Северен поток - 2" в контекста на ситуацията в Украйна.

"Северен поток - 2" не е сертифициран, като проверката по изграждането му продължава. "В този период, докато върви проверката, ние, от политическа гледна точка,  ще говорим за това, как бихме могли да разглеждаме заедно политическата ситуация в Украйна и европейските възможности за постигане на деескалация", е казал Хабек.

Новото правителство на Германия ще положи клетва, както се очаква, на 8 декември. В него ще влязат и "зелените", които по-рано наричаха "Северен поток - 2" проект грешка.

Германия има нужда от повече  природен газ - в следващите 10-15 години, по пътя към преминаването към алтернативни източници на енергии. Най-голямата европейска икономика сега се  отказва постепенно от добива на електроенергия от въглища и атомни централи.

За проекта

Припомняме, че Федералната мрежова агенция на Германия спря сертификацията на Nord Stream 2 AG като независим транспортен оператор заради изясняване на въпроси относно организационно-правен характер. "В резултат на проверка на документите в агенцията стигнахме до извода, че сертификацията на оператора на тръбопровода Nord Stream 2 може да се  разглежда само в случай, че операторът има правна форма в съответствие с германското право", се казваше в съобщението. Процесът на сертификация ще се възобнови, когато операторът, който е със щаб квартира в швейцарския град Цуг, прехвърли основния капитал на компанията, която е ангажирана с тръбопровода, в собственност на немска дъщерна фирма, отбелязаха тогава от регулятора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във