Банкеръ Daily

"Катимерини":

Бъдещето на Заев зависи от "децата с папийонки" в България

В последните часове премиерът в оставка на Република Северна Македония Зоран Заев се бори да подсили правителствената коалиция, за да не се разпадне при първия полъх на вятъра, и едновременно с това гледа към София с надеждата, че "децата от Харвард", спечелили на изборите, ще деблокират перспективата за членство на страната в ЕС, се посочва в коментарна статия на гръцкия вестник "Катимерини", съобщава БТА от Атина. 

В статията под заглавие "Заев и децата с папийонки" Ставрос Дзимас пише, че правителството на Заев се подкрепя от 59 депутати от партията му и партията на Али Ахмети, но му трябват поне още двама депутати, за да се сформира мнозинство. С помощта на Ахмети и американски фактори се водят преговори с малката албанска партия "Алтернатива", която има четирима депутати в парламента. Според информацията "пазарлъкът" има положителен развой и Заев ще пристъпи към промени в състава на кабинета.

Ако в България бъде сформирано правителство, което според заявката на победителите от "Продължаваме промяната" ще преговаря по въпроса на наложеното от София вето за членството на Северна Македония, Заев ще работи с българско правителство, което не е зависимо от националистите на бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов, чиято партия остана извън парламента, посочва "Катимерини".

Всичко показва, че в средата на декември в България ще бъде сформиран кабинет от Кирил Петков с участието на три други партии - Демократична България, БСП и Има такъв народ, се отбелязва още в публикацията. Новото правителство ще трябва да се справи с въпроса, оставен отворен от предните кабинети, по отношение на упражненото право на вето за определяна на дата за начало на преговори за членството на Северна Македония в ЕС.

Дзимас пише за натиск от американски и европейски представители, оказван на София за отмяна на ветото и започване на диалог със Скопие за постигане на взаимно приемлив компромис. Поне предизборно спечелилите изборите в България гледаха положително на възможен изход от безизходицата, се посочва още в статията.

Дори в България да бъде сформирано правителство, което би искало да деблокира темата срещу нещо в замяна и оттегли ветото, това може да не стане до 14 декември, когато ще има среща на върха на ЕС и Скопие се надява европейските партньори да вземат положително решение по отношение на членството на Северна Македония.

Франция иска въпросът да бъде решен в рамките на декември, тъй като в противен случай ще бъде прехвърлен за нейното председателство на ЕС.

Американците и германците също искат, по други причини, темата да бъде приключена, посочва изданието.

Ако Скопие получи дата за преговори, Заев може да си тръгне достойно и да се прибере вкъщи с ореола на лидера, успял да постигне двете големи национални цели - членство в НАТО и ЕС. В този случай ще се окаже, че майсторски е хвърлил заровете с подаване на оставката си, коментира авторът.

В заключение, политическото бъдеще на самия Заев и на правителството му е в ръцете на "децата с папийонки" и западните му приятели, от които до момента (може да) се чувства предаден, се посочва в извода на анализа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във