Банкеръ Daily

Свят

Бъдещето на Европа е поставено под въпрос, предупреди премиерът на Испания

Бъдещето на Европа е поставено под въпрос в битката срещу коронавирус. Под това заглавие британското издание "Гардиън" публикува статия на испанския премиер Педро Санчес. Нашите граждани умират, а болниците ни са претоварени. Или отговаряме с непоколебима солидарност или съюзът ни се проваля, пише Санчес. 

Европа e в най-тежката си криза след Втората световна война. Нашите граждани умират или се бoрят за живота си в болници, които са претоварени заради пандемия, която представлява най-голямата заплаха за общественото здраве след пандемията от грип през 1918 година. Европейският съюз е изправен пред различна война от онези, които успешно предотвратихме през последните 70 години: война срещу невидим враг, който поставя на изпитание бъдещето на европейския проект, коментира премиерът на Испания.

Обстоятелствата са изключителни и изискват непоколебими позиции: или ще се изправим пред това предизвикателство, или ще се провалим като съюз. Ние достигнахме критичен момент, при който дори най-пламенно проевропейските държави и правителства, какъвто е случаят с Испания, се нуждаят от истинско доказателство, че ЕС е ангажиран с проблемите ни. Нуждаем се от непоколебима солидарност, казва Педро Санчес.

674 души са починали от коронавирус в Испания за последните 24 часа, което е най-ниското ниво за последните 9 дни. Общо починалите се увеличиха до 12 418, съобщи Министерството на здравеопазването на Испания. Заразените нараснаха с 6023 нови случая за последните 24 часа до 130 759. 58 744 са хоспитализирани, а 38 080 са изписани.

В събота Санчес удължи извънредното положение в страната с още две седмици - до 26 април. Той призна, че има вероятност да бъде удължено и след тази дата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във