Банкеръ Daily

Свят

Будапеща: Европа е безсилна пред имигрантите

Петер Сиярто

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви днес, че Европа остава застрашена от нелегалната имиграция и трябва да се фокусира върху спирането й, три години след като Европа бе залята от вълна от около един милион мигранти, предаде Асошиейтед прес.

Сиярто заяви за АП, че Европейският съюз трябва да настанява кандидатите за убежище в лагери, намиращи се извън границите му, за да може по-ефективно да ги контролира и проверява.

"Сега ние сме точно там, където бяхме преди три години", заяви той. "Европейският съюз е беззащитен от юг и югоизток".

Сиярто говори в кулоарите на регионална среща в Гърция на външни министри от страни от ЕС, на която се обсъжда енергийното сътрудничество и разширяването на съюза преди следващата среща в България. В срещата в Сунион, близо до Атина, участват външните министри на страните от Вишеградската четворка и от четири балкански страни, членки на ЕС (България, Гърция, Румъния и Хърватия), както и на страните кандидатки Албания, Македония, Черна гора и Сърбия.

Гърция е важна "входна врата" към ЕС за кандидатите за убежище и през последните месеци стана свидетел на нарастване на броя на пристигащите, отбелязва АП.

Унгария остро критикува политиката на ЕС спрямо имиграцията, изградила е огради по границата си, за да държи настрана мигрантите, и отхвърля задължителните квоти за прием на кандидати за убежище.

"Не трябва да говорим за това как да окуражаваме миграцията, как да управляваме миграцията, трябва да говорим за това как да спрем миграционните потоци", подчерта Сиярто. "Защото ако миграционните потоци продължат, това може да създаде сериозна заплаха за сигурността на Европа".

Facebook logo
Бъдете с нас и във