Банкеръ Daily

Свят

Бруно Льо Мер: Европа е в процес на разлагане

Френският финансов министър Бруно Льо Мер заяви, че Европа е в "процес на разлагане" и страните се опитват да намерят "национално решение на проблеми, които могат да се решат само на европейско ниво", съобщи изданието "Политико", цитирано от БГНЕС.

Говорейки преди срещата на френския президент Еманюел Макрон с германския канцлер Ангела Меркел и техните правителства, Льо Мер заяви, че германско-френските взаимоотношения са достигнали "момента на истината". В интервюто си за френска медия Льо Мер рисува драматична картина за предизвикателствата, пред които ЕС се изправя. "Европа е в процес на разлагане, тя се разпада пред очите ни", заяви той. "Имиграция, финансови рискове… това са проблеми, които могат да се решат само на европейско ниво", заяви Льо Мер. Той също така допълни, че повечето страни се "затварят в себе си" в опитите си да намерят национално решение.

Според него Макрон и Меркел ще обсъдят четири "неподлежащи на преговори" ключови проблеми като бюджета на еврозоната, предпазната мрежа за банките, плана за данъчното облагане на дигиталните гиганти и корпоративния данък. Ангажираността по тези четири ключови въпроса ще бъде "сериозна стъпка напред спрямо финансовата сигурност" на ЕС, каза Льо Мер и добави, че ако преговорите се провалят, то съюзът ще попадне в "период на турбуленция".

"Намираме се в момента на истината за германско-френските взаимоотношения и бъдещето на еврозоната. Изборите, които вземем днес по тези въпроси, ще бъдат определящи за бъдещето на ЕС", допълни още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във