Банкеръ Daily

Свят

Броят на заразените от Ковид в Германия достигна плато

Йенс Шпан

Ръководителят на германския институт за контрол на заболяванията "Роберт Кох" заяви днес, че броят на новите случаи на коронавирус в страната е достигнал равнище на плато, след като е намалявал, но делът на хората, засегнати от по-заразни варианти, расте, предаде Асошиейтед прес. 

Германия може би върви към нова "повратна точка" в пандемията, след седмици на понижаващ се брой заразени, предупреди Лотар Вилер.

Спадът през последните седмици изглежда няма да продължи, каза ръководителят на института "Роберт Кох" пред журналисти в Берлин. Той отбеляза, че в една германска провинция - Тюрингия, броят на новите случаи на седмична база отново расте.

Институтът "Роберт Кох" съобщи за 9113 нови заразени и 508 смъртни случаи, свързани с КОВИД-19, вчера.

Германия регистрира общо близо 2,4 милиона потвърдени случая на коронавирус и 67 206 починали от началото на пандемията.

Броят на новите случаи на 100 000 жители, съобщаван всяка седмица, спадна под 57. Този показател в десетки държави е под 35 на 100 000 души - равнището, при което според властите някои ограничителни мерки може да бъдат отменени.

Нито една германска провинция обаче не е преминала този праг надолу. В Тюрингия новите случаи на седмична база са 117 на 100 000 души.

Тази тенденция се оформя, докато няколко германски провинции се готвят да отворят отново началните училища и детските градини другата седмица. Това решение е критикувано от някои учителски синдикати, според които мерките за защита на учениците и преподавателите не са достатъчни, отбелязва АП.

Вилер наблегна на важното значение на хигиенните мерки в учебните заведения.

В Германия имаме около 8 милиона ученици и близо 700 000 учители. Съществуващите планове за безопасност трябва да бъдат приложени. Това е предварително условие за отваряне на началните училища и детските градини, каза ръководителят на института "Роберт Кох".

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изрази загриженост от увеличаващия се дял на по-заразни варианти на коронавируса.

По-рано тази седмица той каза, че вариантът на коронавируса, открит най-напред във Великобритания, е установен при 22 процента от случаите в Германия, при само 6 на сто преди две седмици.

Днес германският здравен министър заяви пред журналисти, че правителството иска да удвои броя на ваксинираните през следващите седмици, които в момента са около 140 000 дневно.

От края на декември Германия вече е инжектирала близо 3 милиона първи дози ваксина. Повече от 1,5 милиона германци са получили и втора доза.

Шпан потвърди публикация на седмичното сп. Шпигел", че германското правителство е назначило специален съветник за производството на ваксини, който да поддържа връзка с производителите и да ускори доставката на допълнителни дози в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във