Банкеръ Daily

Свят

Броят на починалите от коронавируса в Китай продължава да намалява

Броят на починалите от новия коронавирус в Китай продължава да намалява, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите.

Националната здравна комисия съобщи днес, че 52 души са починали от вируса вчера срещу 71 в понеделник.

При това броят на смъртните случаи е най-ниският от три седмици, отбелязва Франс прес.

Общо 2715 души са починали досега от епидемията в Китай.

Потвърдените нови случаи на заразата в страната вчера са 406 - спад спрямо 508-те в понеделник. Така общият брой на потвърдените случаи в Китай без Хонконг и Макао вече е 78 064.

Повече от 29 700 заразени вече са оздравели срещу над 27 300 вчера, съобщи ТАСС.

Смъртността от новия вирус е 3,47 процента при 3,42 процента ден по-рано.

Всичките 52 нови смъртни случая от вчера са в провинция Хубей - епицентъра на епидемията, отбелязва Ройтерс.

В понеделник там от вируса са починали 68 души.

Огромната част от новите случаи на заразени хора в Китай вчера - 401 от общо 406 - очаквано са в Хубей. Ден по-рано бе съобщено за 499 новозаразени в централната китайска провинция.

По данни от края на вчерашния ден в Хубей са регистрирани 65 187 случая на заразата и 2615 починали. Около 20 900 души там са оздравели.

Далеч след Хубей по брой случаи следват южната провинция Гуандун (с над 1300 заразени), централната Хънан и източната Чжъцзян (с по повече от 1200).

Извън Хубей вчера са били регистрирани само пет нови случая - спад за пети пореден ден и най-ниският брой от 20 януари.

През последното денонощие в 26 от 31-те региона в континентален Китай не е бил открит нито един нов случай на заразата, отбелязва ТАСС.

Световната здравна организация каза, че пикът на епидемията в Китай е бил между 23 януари и 2 февруари, припомня Ройтерс.

Китайското централно правителство призова регионалните власти да възприемат по-целенасочен подход в борбата с вируса и да запазят строгия контрол върху трафика и други дейности само във "високорисковите райони". Инструкцията бе дадена в момент, когато Китай се опитва да рестартира своята икономика, отбелязва Ройтерс.

Китайските власти са изразходвали до момента близо 101 милиарда юана (над 14,36 милиарда долара) за мерки за борба с разпространението на новия коронавирус, съобщи държавната телевизия, цитирана от ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във