Банкеръ Daily

Свят

Броят на белите американци намаля за пръв път в историята

Броят на американците, определящи се като "бели", е намалял за пръв път в историята на страната, показва последното преброяване от миналата година, което показва една страна с по-разнообразно и по-градско население, отколкото преди 10 години, предаде Франс прес.

"Бялото население остава най-голямата расова или етническа група в САЩ", уточнява американския статистически институт. Делът им обаче е намалял с 8,6 на сто от 2010 до 2020 г., за пръв път от началото на преброяванията през 1790 година. Общо те са били 204 милиона, или 61,6 на сто от населението, в сравнение със 72,4 на сто преди едно десетилетие.

Освен демографските промени, данните са били повлияни от прецизирането на въпросите по тези тема, както и от използването на нова методология в сравнение с 2010 г., отбеляза на презентация вчера Никълъс Джоунс, представител на статистическия институт.

Делът на афроамериканците остава стабилен, около 12,4 на сто от населението. Броят на азиатците обаче е нараснал, достигайки 20 милиона (6 на сто от населението на САЩ). Населението с латиноамерикански корени е достигнало 18 на сто, а американските индианци са 1,1 на сто от населението на САЩ

Facebook logo
Бъдете с нас и във