Банкеръ Weekly

Свят

Брюксел затяга правилата преди изборите

Андрус Ансип, заместник-председател на Еврокомисията за цифровия единен пазар.
S 250 62f5e30c 369e 4fb7 ada0 970d6fce975b
S 250 d2c9de7d 7baa 4f3d a3cf a483262d8654
S 250 201b64de 2ac6 4c1d 85a2 c5ed09da30a5

Сред основните теми, обсъждани от европейските институции през седмицата, бяха споразумението за онлайн продажбата на стоки и предоставянето на цифрово съдържание и услуги, новата система за бързо предупреждение за случаи на дезинформация, влезлите в сила от 29 януари правила на ЕС за имуществото на международните брачни двойки или регистрирани партньорства.

Ясни правила при трансграничната търговия

Европейският парламент и министрите на икономиката от общността постигнаха предварително споразумение за онлайн продажбата на стоки и предоставянето на цифрово съдържание и услуги. Заедно с регламента за преодоляване на необоснованото блокиране на географски принцип, който влезе в сила през декември 2018-а, новата договореност е поредната крачка в осъществяването на стратегията за единен цифров пазар.

 "За потребителите едно от най-важните предимства на цифровия единен пазар на ЕС е, че само с едно щракване на мишката могат да закупят стоки в която и да е страна от общността без допълнителни разходи. За предприятията това означава възможност да предлагат продукти, услуги и цифрово съдържание навсякъде в Евросъюза и достъп до милиони потенциални клиенти“, подчертаха в съвместно изявление Андрус Ансип - заместник-председател на комисията, отговарящ за цифровия единен пазар, и Вера Йоурова - комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.

Новото споразумението ще гарантира ясни и хармонизирани правила, които ще важат в целия съюз. Освен това потребителите ще бъдат по-добре защитени. Например, когато цифровото съдържание - като музика или софтуер, е неизправно, купувачите от цялата общност ще ползват едни и същи възможности за обезщетение. Те ще разполагат и с повече време, за да докажат, че закупената стока е била неизправна в момента на покупката. Що се отнася до предприятията, те ще се възползват от по-голямата правна сигурност и от лоялната конкуренция.  

В крайна сметка по-голямото предлагане на цифрово съдържание и на стоки в Европа ще донесе на потребителите по-голям избор и конкурентни цени, което е целта на единния пазар. Следващата стъпка е модернизиране на правилата за авторското право (така че да бъдат пригодени към света на цифровите технологии) и регламентът за неприкосновеността на личния живот и електронните съобщения.

Предизборни мерки

Европейската комисия ще пусне преди изборите през май Система за бързо предупреждение за случаи на дезинформация. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел на конференция в Брюксел. Чрез системата държавите членки ще могат бързо да изпращат сигнали за заплахи от дезинформационни кампании и ще координират как да се справят с тях.

Комисията вече предупреди най-големите технологични компании в света, че е необходимо преди вота да увеличат на своите платформи усилията си за справяне с дезинформацията. Същевременно тя отбеляза, че фирми като Google, Twitter Inc и Facebook са постигнали прогрес при отстраняването на фалшиви профили и сайтове, които насърчават дезинформацията. Но има още много какво да се желае. На въпросните компании се препоръчва да ускорят процеса за осигуряване на прозрачност на избирателния процес, свързан с купуването на реклама, както и да насърчат сътрудничеството между платформите и страните членки на ЕС.

"Оттук нататък мониторингът ще бъде месечен - всеки месец ще даваме ясна представа за това какво е постигнато и какво още остава да бъде свършено“, заяви Габриел.

Полазиха и киселото ни мляко

Европейската комисия изпрати официално уведомително писмо до българските власти и призовава страната да отмени националната защита на географските указания за традиционни продукти, тъй като е несъвместима със законодателството на Европейския съюз. Става въпрос за българското кисело мляко, сирене, кашкавал, боза, карловска луканка, лютеница и други, които са вписани в националния регистър на географските означения.

България е трябвало да сложи край на тази национална система за регистрация от датата на присъединяването си към съюза през 2007 година. Тя е можела да защитава съществуващите национални географски означения само за срок от 12 месеца след датата на присъединяване, ако през този ограничен период е било подадено заявление. Сега  разполага с два месеца, за да отговори на доводите, изложени от комисията. В противен случай Брюксел може да сезира Съда на ЕС.

Конкретно комисарите настояват да се премахне българския национален регистър, който защитава редица наши продукти не само на територията на общността, но и в трети държави. Според заместник-председателя на българското Патентното ведомство Офелия Цонкова, има нужда от ново изменение на Закона за марките и географските означения, който осигурява национална закрила на селскостопанските продукти и храни, за да се отговори изцяло на европейските изисквания.

Наказателната процедура е започнала още през 2016-а. В резултат на кореспонденцията с Брюксел е било установено, че за България е "неизбежно" да промени законодателството си в посока преустановяване на националните регистрации - както новите, така и заварените. През юли миналата година парламентът прие промени в действащия закон, но за Еврокомисията проблемът остава нерешен. Тя възразява срещу определения преходен период за пререгистрация на българските продукти в европейските регистри, тъй като такъв вече е бил даден през 2007-2008-а.

Специално киселото ни мляко се ползваше с национална протекция по силата на Лисабонската спогодба от миналия век. Според нея никой в света няма право да използва бранда "Българско кисело мляко". Тази спогодба обаче е невалидна за Европейския съюз, откакто страната ни стана негов член. Проблемът е, че той не е страна по Лисабонската спогодба, която урежда международната закрила на географските означения. Това ще е пречка за българските притежатели на такива права да поддържат закрилата си в трети държави извън общността.

Развод по европейски

От 29 януари влязоха в сила правилата на ЕС за имуществото на международните брачни двойки или регистрирани партньорства. Тъй като не бе възможно да се постигне единодушие сред всички държави в съюза, правилата ще се прилагат само в 18 - Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Словения, Испания и Швеция. По този начин ще се сложи край на успоредните и противоречащи си производства в различни държави, свързани например с имущество или банкови сметки.

Новите правила изясняват кой национален съд е компетентен да помогне на двойките при управлението на тяхното имущество или при поделянето му при развод, раздяла или смърт. Изяснява се също кое национално право има предимство, ако са приложими правилата на няколко държави. Ще бъде улеснено и признаването и изпълнението в една държава от Евросъюза на съдебно решение по имуществени въпроси, постановено в друга държава от общността.

Страните, които не участват в прилагането на новите правила, могат да се присъединят по всяко време. Дотогава те ще продължат да прилагат своето национално законодателство към трансгранични случаи, свързани с имуществото на съпрузи и регистрирани партньори

Ципрас и Заев са номинирани за Нобелова награда

Лауреатката на Нобелова награда за мир Уидед Бушамауи е номинирала официално премиерите на Гърция и Република Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев за Нобеловата награда за мир за 2019-а.

В писмо до македонския министър-председател Заев Бушамауи го е уведомила, че той и гръцкият му колега Ципрас са официално номинирани за това, че са осигурили "модел на мирни и конструктивни решения на двустранни и многостранни разногласия между съседни държави, които могат да служат за пример на Балканите и в по-широкия регион".

"Ратифицирането на Споразумението (от Преспа) от двете страни - продължава Бушамауи - е доказателство, че диалогът, позитивната енергия, космополитността, решимостта и добросъседските отношения са съществено важни за разрешаването на всякакви проблеми, независимо от националистическия натиск от двете страни."

Нобеловата лауреатка окачествява постигнатото като "проява на смелост" и че така се създава здрава основа за бъдещо сътрудничество между Република Северна Македония и Гърция в рамките на международните организации.

На 26 януари Удо Булман, председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Ска Келер, съпредседател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Габриеле Цимер от Европейската обединена левица/Северна зелена левица също номинираха двамата премиери за Нобелова награда за мир.

Facebook logo
Бъдете с нас и във