Банкеръ Weekly

Свят

Брюксел затяга контрола върху парите

S 250 6f39528c 49fa 443a 9400 06f4d8c72322
S 250 6c4c856d cef2 4159 b33b 7359eff4c613
S 250 398c4754 9f8c 4408 b1cc 2d9bcbdaac8e

Сред основните теми в европейския дневен ред през изминалата седмица бяха подобряването на контрола при внасянето и изнасянето на пари от Европейския съюз, конфискацията на активи от престъпна дейност, заплахата за Италия, произтичаща от новия й бюджет, новите правила и санкции срещу разпространителите на насилие и порнография в интернет и дебатът за ползите и вредите от препаратите за растителна защита.

Как да пренасяме пари в ЕС?

Министрите на финансите от Европейския съюз приеха регламент за подобряване на контрола на паричните средства, които се внасят или изнасят от общността. 

"Финансирането на тероризма, изпирането на пари, укриването на данъци  и други престъпни операции ще бъдат  проследявани и отстранявани. Новият регламент ще ни направи по-ефективни в справянето с такива заплахи", заяви  австрийският министър Хартвиг Льогер.

С новия документ се разширява определението за парични средства, така че то вече обхваща не само банкнотите, но и други инструменти или високоликвидни стоки като чекове, предплатени карти и злато. Освен това в обхвата му се включени и парите, изпращани като пощенски, товарни или куриерски пратки. Съответно всеки гражданин, който влиза в ЕС или излиза от него и носи парични средства на стойност 10 000 евро или повече, ще е длъжен да ги декларира пред митническите органи. От пътуващите ще се изисква да декларират всички пари, които носят - независимо дали те са у тях самите, в багажа им или в транспортното средство. При поискване от страна на органите  ще са длъжни и да ги покажат за извършване на проверка.

Друго нововъведение е, че властите ще имат право да извършват проверки на всички пратки, пакети или транспортни средства.  Ще се наложи държавите - членки на ЕС,  да са много по-активни в обмена на информация, когато има индикации, че парични средства имат връзка с престъпна дейност, която може да доведе до отрицателни последствия за финансовите интереси на Евросъюза.

Конфискация на активи от престъпна дейност

Европейският парламент обсъжда  въвеждането на регламент за конфискация на активи от престъпна дейност, който ще замени сега съществуващите разпоредби с директно приложими правила във всички държави от общността. Целта е по-бързото признаване и изпълнение на заповедите за задържане и конфискация на имущество.

По последни данни на институцията престъпната дейност в Европа генерира около 110 млрд. евро годишно. Според оценки в доклад на Европол от 2016-а за периода 2010-2014 г. само върху 2.2% от средствата от престъпна дейност са наложени забрани за разпореждане или обезпечения, а делът на окончателно иззетите пари е 1.1 процента. Причината е, че престъпните групи използват слабости в законодателството, за да прехвърлят парите си в други страни, където е по-трудно те бъдат достигнати. Процедурите сега са сложни и неефективни. Има слабости и при защитата на правата на жертвите на престъпления за възстановяване и компенсация на отнетото им имущество.

Според новите правила жертвите на престъпления ще се ползват с предимство пред конфискуващата държава при получаването на компенсации. Това обаче няма да важи за Дания и Ирландия, които са си договорили правото да не участват в мерки на ЕС в определени области.

"Щастлива съм, че успяхме да дадем на жертвите важно място при разпореждането с конфискувана собственост и да подобрим възможностите за подаване на жалби за всички засегнати... Създадохме основополагащ инструмент, който ще бъде по-оперативен, но и по-справедлив, с по-добри гаранции за честен процес“, изтъкна докладчикът Натали Гризбек (АЛДЕ, Франция).

Италия дава заден за бюджета

Популисткото правителство в Рим е готово да отстъпи пред Европейския съюз и да намали натиска върху публичните си финанси. Италия ще се ангажира да намали целите си за бюджетен дефицит през 2020-а и 2021-ва, въпреки че ще се придържа към зададените по-високи стойности за следващата година. Решението дойде след предупреждението, че Еврокомисията планира през ноември да отхвърли бюджетните планове на страната, а през февруари да започне и наказателна процедура срещу нея.

Причината е, че управляващата коалиция, съставена от партиите "Пет звезди" и "Лига", предложи дефицитът през 2019-а да е 2.4% от брутния вътрешен продукт, което е около три пъти повече от целта на предишната администрация.

Вицепремиерът Луиджи Ди Майо първоначално коментира, че кабинетът "няма да отстъпи и на милиметър" от намеренията си, но впоследствие си промени мнението и обвини за създалата се ситуация Германия и Франция. "Няма съмнение, че Берлин и Париж искат правителството в Рим да падне", коментира той.

Така или иначе, ако управляващите в Италия в последния момент откажат да отстъпят от плановете си, Брюксел няма  какво друго да направи, освен да отхвърли бюджета им. Това ще е ход, който изпълнителният орган на съюза досега не е правил и който може да доведе до ескалация на кризата.

Строги правила срещу насилието и порнографията в интернет

Европейският парламент актуализира правилата за аудиовизуални медийни услуги, осигурявайки по-добра защита на децата и 30-процентна квота от европейски произведения в каталозите на доставчиците. Ревизираното законодателство ще се прилага за ефирните оператори, но също за доставчиците на услуги за видео по заявка, за платформите за споделяне на видеоклипове като Netflix, YouTube или Facebook, както и за излъчване на живо в платформи за споделяне на видеоклипове.

Новите правила ще гарантират засилена защита на децата и непълнолетните от вредно съдържание. Освен това доставчиците на аудиовизуални услуги трябва да разработят подходящи мерки за справянето със съдържание, което подтиква към насилие, омраза и тероризъм. Най-вредното съдържание - като например неоправданото насилие и порнографията, ще бъде предмет на най-строги мерки. Платформите за споделяне на видеоклипове ще трябва бързо да реагират, щом даден материал е докладван или посочен от потребителите за вреден. Не се предвижда филтриране на съдържание преди качването му, което би ограничило свободата на комуникациите, но по искане нa парламента е необходимо платформите да задействат прозрачен, лесен за използване и ефективен механизъм, който да позволява на потребителите да докладват или предупреждават за нарушения.

Колкото до рекламирането, занапред дневният дял от реклами не може да нахвърля 20% от предаванията в периода между 6.00 и 18.00 часа. За най-гледано е определено времето от 18.00 до 0.00 часа и тогава зрителите не могат да бъдат атакувани с реклами, заемащи повече от 20% от него. А за да се подкрепи културното разнообразие в европейския аудиовизуален сектор, европейските произведения в каталозите на доставчиците ще имат най-малкото 30% дял.

Вдигнаха мерника на Румъния

Европейската комисия предупреди на 3 октомври Румъния, че заради отстъплението в борбата с корупцията не би могла да прекрати наблюдението й по механизма за сътрудничество и проверка. Заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс каза пред Европейския парламент в Страсбург, че  предприетите от румънските власти промени в областта на правосъдието будят тревога. Според него много румънци се притесняват, че тези действия ще бъдат в ущърб на независимостта на правосъдието и борбата с корупцията, и Еврокомисията споделя тази оценка.

Причина за поредното предупреждение на северната ни съседка станаха последните изменения на Наказателния кодекс, чрез които частично се декриминализира злоупотребата със служебно положение. Не за пръв път евроинституциите повдигат въпроса за върховенството на закона в Румъния. Това се случи и през февруари след масови улични протести заради промените в съдебната система и правилата за конфликт на интереси, приети от депутатите. 

Румънският премиер Виорика Дънчила  заяви пред Европарламента, че "не е дошла, за да дава обяснения, а от уважение". Тя отбеляза, че хиляди румънци са били записвани тайно и животът им е бил опропастен покрай борбата с корупцията. Дънчила подчерта, че тези действия не са били разгледани в докладите на комисарите, макар да са довели до скалъпени обвинения. Според нея става дума за злоупотреби, на които не е обърнато внимание съзнателно или заради получаването на невярна информация. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във