Банкеръ Daily

Свят

Брюксел засилва мерките срещу фалшивите новини преди евроизборите

Европейската комисия ще пусне преди изборите през май Система за бързо предупреждение за случаи на дезинформация. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел на конференция в Брюксел, предаде БНТ. Чрез системата държавите-членки ще могат бързо да изпращат сигнали за заплахи от дезинформационни кампании и ще координират как да се справят с тях.

Европейската комисия представи днес първите резултати от действието на кодекса срещу дезинформацията, който големите интернет платформи доброволно подписаха миналата година. Според комисарите Мария Габриел и Джулиан Кинг "Фейсбук", "Туитър", "Гугъл" и "Мозила" вече са предприели мерки за борба с фалшивите новини като премахване на фалшиви профили, повече прозрачност и сътрудничество с проверители на факти.

Въпреки това остава още много за вършене преди евроизборите през май. Габриел очаква и повече прозрачност за източниците на политическата реклама в интернет. "Оттук нататък мониторингът ще бъде месечен - всеки месец ще даваме ясна представа за това какво е постигнато и какво още остава да бъде свършено", заяви Мария Габриел.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във