Банкеръ Daily

Свят

Брюксел заплаши да върне визите на Босна и Херцеговина

Европейската комисия упрекна Босна и Херцеговина за лошата координация при управлението на мигрантската криза и недостатъчно строгите присъди за организирана престъпност и корупция, предаде Танюг.

В доклад за условията, които държавите трябва да изпълнят, за да запазят безвизовия режим за Шенгенската зона, ЕК посочи, че Босна и Херцеговина е предприела определени стъпки за поправяне на грешките, споменати в предишния й доклад, и е постигнала известен напредък в борбата срещу злоупотребите с безвизовия режим.

Комисията обаче очаква страната да предприеме по-ефикасни мерки срещу нелегалната миграция и да подобри условията в мигрантските лагери, както и да подобри координацията между различните нива на властта в това отношение.

За да запази безвизовия режим за свoите граждани, Босна и Херцеговина трябва да засили и граничния контрол и сътрудничеството си с държавите членки на ЕС и с Фронтекс, посочва още ЕК.

Комисията изтъква, че Босна и Херцеговина има проблеми и в борбата с прането на пари, с престъпните организации, които използват дупки в законодателството и администрацията, и със санкциите по дела за корупция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във