Банкеръ Daily

Свят

Брюксел замразява помощ от 1 млрд. евро за Афганистан

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

След срещата на Г-7 във вторник председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че Брюксел замразява 1 милиард евро помощи за развитие, заделени за Афганистан през следващите 7 години.

Тази мярка ще бъде използвана за получаване на гаранции от талибаните за спазване на правата на жените и малцинствените групи.

В същото време председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че е морално задължение на лидерите на Г-7 да помогнат на афганистанския народ.

Във вторник обаче Фон дер Лайен обяви, че Брюксел  ще увеличи хуманитарната подкрепа за афганистанците до над 200 милиона евро от досегашните над 50 милиона евро.  Според висш представител на ЕС помощта ще зависи от зачитането на правата на човека и по-конкретно на жените, като това ще определи колко средства ще се влеят директно в Афганистан или в съседните региони.

Междувременно Световната банка преустанови плащанията по свои операции в Афганистан, след като талибаните завзеха страната, и ще следи отблизо ситуацията там. Това заяви говорител на Световната банка след заседание на борда на международната финансова институция

Премиерът на Словения Янез Янша, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви в своя публикация в Туитър в неделя, че Европейският съюз  няма да допусне вълна от мигранти от Афганистан на територията си, както това се случи през 2015 г., когато над 1 милион бежанци от Близкия изток пристигнаха в Европа.

"ЕС няма да отвори европейски „хуманитарни“ или миграционни коридори за Афганистан. Няма да повторим стратегическата грешка от 2015 г.“, декларира Янша.

Страховете от нова мигрантска криза бяха провокирани от превземането на Афганистан от талибаните след започналото по-рано изтегляне на съюзническите военни сили на НАТО от азиатската страна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във