Банкеръ Daily

Свят

Брюксел въвежда нови правила за колективно финансиране

Парламентът прие на 5 октомври правила, които улесняват платформите за колективно финансиране в ЕС, свързващи стартиращи бизнеси и инвеститори. Правилата целят да направят по-лесно функционирането в целия единен пазар на платформи, които дават възможност на инвеститори да предоставят капитал на компании.

Законодателството разширява достъпа на стартиращи и малки компании до потенциални инвеститори и осигурява на инвеститорите по-голям избор от проекти и по-добра защита. Платформите за колективно финансиране с дейност в повече от една страна в ЕС ще трябва да се съобразяват с единен набор от основни изисквания вместо с различни правила за всяка страна. Правилата ще важат за доставчици на услуги за колективно финансиране, които набират до 5 млн. евро на проект за година.

Какво представлява колективното финансиране?

Стартиращите и иновативните компании често имат трудности с получаването на финансиране по традиционни начини като банкови заеми. Доставчиците на услуги за колективно финансиране позволяват на такива компании да се свържат и да наберат средства от множество малки инвеститори. Обикновено набирането на средства става през дигитални платформи.

Съществуващите национални правила за колективно финансиране не са еднакви и правната несигурност е пречка за инвестиране в проекти в други страни. Това също ограничава възможностите за компании, които искат да привлекат инвестиции, особено ако те финансират на по-малки пазари.

Как новите правила защитават инвеститорите

Един от големите рискове при колективното финансиране е, че решенията на инвеститорите не се ръководят от данни, а са повлияни от емоции. Фалирането на малки компании и забавянето на доставката на стоки са сред проблемите, които инвеститорите не успяват да предвидят.

Новите правила на ЕС изискват платформите за колективно финансиране да дават ясна информация за потенциалните финансови рискове за всеки проект. Инвеститорите трябва да имат достъп до инвестиционен проспект за проектите, подготвен от организатора на проекта или от платформата.

Новите правила за доставчиците на услуги за колективно финансиране ще започнат да се прилагат една година след публикацията им в Официалния вестник на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във