Банкеръ Weekly

Предизвикателства

Брюксел влиза в предизборен режим

Стив Банън има нова мисия.
S 250 00a415e8 7b53 4be6 97f6 444f44c60400
S 250 2d367514 5993 4247 8b0c ada4e4ca909d

Надпреварата за изборите за Европарламент през пролетта на 2019 г., сделката на чешкия магнат Петер Келнер с телекомуникационни компании в Централна и Източна Европа, Странджанският манов мед и субсидията за Трансанадолския газопровод бяха сред по-интересните теми от европейския дневен ред през изминалата седмица. 

Тръмпизмът се цели в сърцето на Европа 

Фондация "Движението" на Стив Банън, по-известен като бивш главен стратег на американския президент Доналд Тръмп, има нова мисия - да обедини десните популистки партии в Европейския съюз. Целта е да повлияе на изборите за Европейски парламент през пролетта на 2019-а, пише EurActiv.

Банън смята, че най-успешната идеология на съвременността е "тръмпизъм", който ще обедини всички крайнодесни сили на европейския континент. Тази идеология по същество представлява издигането в култ на националната държава, основана и развивана на основите на икономическия протекционизъм. Най-добре "тръмпизмът" се описва с много популярния слоган на Доналд Тръмп: "Да направим Америка отново велика", който визира идеята на Стив Банън, че САЩ са били най-силни в разгара на Студената война, когато са налагали икономическо и военно превъзходство, разчитайки на първо място на "американското".

"Десният популистки национализъм е това, което ще се случи съвсем скоро. Той ще победи и той ще управлява. Ще има индивидуални национални държави със собствени идентичности и граници", вярва бившият главен стратег на Тръмп.

Все пак той заяви, че някои формации няма да бъдат допуснати до новата му платформа. "Няма да включваме етно-националистки партии, макар и хората като "Шведските демократи" и "Истински финландци" да са перфектен избор", обяснява Банън.

Новите партийни конфигурации в следващия Европейски парламент до голяма степен ще зависят от пазарлъци след изборите. Но данните от анкетите, проведени от различни организации в 27-те държави, които ще останат в ЕС след излизането на Великобритания догодина, свидетелстват за ясно засилване на новите движения. Според анализаторите е много вероятно евроскептиците и крайнодесните да спечелят много повече, отколкото досега.

Междувременно Европарламентът и Европейската комисия обявиха, че започват предизборна кампания, насочена срещу евроскептичните партии. Авторът на стратегията - генералния секретар на парламента Клаус Веле, смята, че подобен подход е необходим. Той припомня ниската избирателна активност на последните евроизбори през 2014-а - едва 43%, което дава предимство на евроскептиците.

Комисията одобри сделката на Келнер с "Теленор"

Европейската комисия одобри сделката на чешкия магнат Петер Келнер с норвежкия телеком "Теленор" за придобиването на бизнеса му в България, Унгария, Сърбия и Черна гора. Така финансовата и инвестиционна група на Келнер PPF, която има различни активи, включително в телекомуникационния сектор в Чехия и Словакия, ще може да приключи сделката си за 2.8 млрд. евро, постигната през март 2018-а.

Става дума за придобиване на пълен контрол над "Теленор България" ЕАД, трите унгарски - Telenor Magyarorszag Zrt., Telenor Real Estate Hungary Zrt. и Telenor Common Operation Zrt., базираната в Черна гора Telenor d.o.o. Podgorica и сръбската Telenor d.o.o. Beograd. В решението се посочва, че изброените компании на "Теленор" действат като мобилни оператори във въпросните държави. От името на едно от унгарските дружества се разбира, че то се занимава с управление на имоти, а Telenor Common Operation - с мрежите и IT бизнеса в района.

Българският телеком носи 29% от приходите и оперативната печалба във въпросните четири държави. Оценката за "Теленор България" е над 810 млн. евро. Общо дейността в четирите страни от Централна и Източна Европа формира 9% от приходите на Telenor Group за 2017-а и 8% от печалбата преди лихви, данъци и амортизации. Групата има над 9 млн. клиенти и около 3500 служители в региона.

Келнер възнамеряваше да придобие и "Нова Броудкастинг Груп” АД. На 19 юли обаче Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването. При анализа на сделката комисията отчете водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което от своя страна повдига основателни опасения за ефекта върху конкурентната среда на  пазара и др.

Субсидия за Трансанадолския газопровод

Програмата CEF Energy, която поддържа енергийните проекти на Европейската комисия, предостави субсидия от 5 млн. евро за Трансанадолския газопровод (TANAP). 

В изявлението по случая се подчертава, че TANAP, чрез който ще се транспортира азербайджански природен газ за Европа, представлява най-важната връзка за Южния газов коридор. От CEF Energy посочват също така, че общността ще подкрепи  проектите, които имат принос за разширяването на енергийната инфраструктура на Стария континент.

"Страните от Европейския съюз взеха решение да инвестират 48.4 млн. евро за инфраструктурни проекти. TANAP е един от двата газови проекта, които бяха избрани в рамките на първата покана за представяне на предложения за финансово подпомагане. След одобрението Европейската комисия предостави на TANAP  5 млн. евро за реализиране и контролиране на "Дейности по дизайн, приложение, инженеринг и модификация на катодната защита", се казва още в съобщението.

Общият размер на субсидиите, предоставени от ЕС от 2014-а насам за различни дейности на Трансанадолския газопровод, надхвърли 15 млн. евро.

Тръбопроводът с приблизителна дължина от 878 км ще пресече Гърция, Албания и Адриатическо море, преди да "акостира" в Южна Италия. Пътят му може да улесни и диверсифицира доставките на газ за няколко страни от Югоизточна Европа, включително и България, Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора.

Странджанският манов мед със защитено наименование

Кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход получи одобрение от Европейската комисия. Следващата стъпка е публикуване на спецификацията на продукта в Официалния вестник на ЕС през есента и ако няма възражения, той ще бъде вписан в регистъра в началото на следващата година. Тази регистрация предоставя възможност за засилване на местното производство на пчелен мед. Производителите му могат да получават по-добра цена и да се отличават на пазара, съобщи българският еврокомисар Мария Габриел.

Броят на пчеларите в Странджа е около 500, но пет общини ще се възползват от регистрацията на продукта - Малко Търново, Царево, Средец, Созопол и Приморско. Странджанският цветен пчелен прашец е изключително качествен, защото се събира от диворастящи храсти и треви, а не от технически култури.

Традиционно наш манов мед се изнася за Полша, Австрия и Германия, като през последните две години е имало изключително много запитвания от търговци от Япония, Кувейт и Саудитска Арабия. Те искали да купуват по 20 т  мед, като предлагали по-висока цена за килограм, но българските производители ги връщали, защото последните години реколта е слаба и всичките количества мед били продадени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във