Банкеръ Weekly

Свят

Брюксел вбеси Лондон с предложение за Брексит

Мей изказа възмущението си пред парламента.

Отплаването на Великобритания от Европейския съюз се натъкна на риф, след като Брюксел предизвика гнева на Лондон с публикуваната чернова на споразумението за Брексит.

В оповестения на 28 февруари проект има предложение британската провинция Северна Ирландия да остане в европейския митнически съюз и в единния пазар, за да няма физическа граница между нея и Република Ирландия, която е член на общността. В текста се допълва, че мярката ще влезе в сила, ако не може да бъде намерено друго решение на проблема с границата.

Британският премиер Тереза Мей реагира остро, като нарече предложението неприемливо. В реч в парламента Мей заяви, че подобен вариант ще "подкопае единния пазар на Обединеното кралство" чрез създаването на практика на граница между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания. "Никой премиер на Обединеното кралство не би се съгласил на това", каза тя и допълни, че така ще бъде подкопано и конституционното единство на нейната държава.

Мей посочи още, че кабинетът й иска да сключи споразумение с ЕС, което да дава на Великобритания контрол над нейните закони, граници и финанси и което да не предвижда физическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Арлин Фостър, лидерът на по-малкия партньор в британското правителство - Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, пък отбеляза, че публикуваният проект на споразумение е неприемлив от конституционна гледна точка.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск реагира, като предупреди Великобритания, че планът й да напусне митническия съюз и единния пазар може да означава връщане на твърдата граница на остров Ирландия. Предложението на съюза да включи Северна Ирландия в обща регулаторна зона с ЕС е най-добрата възможност да се избегнат гранични търкания, изтъкна той. Туск заяви и че е "абсолютно сигурен", че всичките оставащи 27 страни членки ще приемат черновата на споразумението.

Великобритания няма да плати на Европейския съюз 44 млрд. евро, заложени в законопроекта за Брексит, ако Брюксел не оттегли исканията си Северна Ирландия да остане в митническия съюз на блока, предупреди от своя страна главният британски преговарящ по излизането на Обединеното кралство Дейвид Дейвис. Той изпрати до депутатите от Консервативната партия на Тереза Мей писмо, цитирано от "Таймс", в което пише, че Лондон няма да финализира каквито и да било плащания към Брюксел, докато всички проблеми, засягащи страната му, не бъдат решени. Дейвис написа и че правителството няма да подпише предложението на ЕС Европейският съд да може да се произнася по споровете между Лондон и Брюксел след Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във