Банкеръ Daily

Свят

Брюксел търси начин да защити сезонните работници

Във вторник Комитетът по заетостта и социалните въпроси на Европейския парламент ще разгледа предполагаеми нарушения на законодателството на общността, свързани с работното време, здравето и безопасността на сезонните работници.

След тревожни доклади за несигурната ситуация, пред която са изправени  стотици хиляди трансгранични и сезонни работници в ЕС, членовете на ЕП ще обсъдят с Йосип Аладрович, министър на труда и пенсионните системи в Хърватия, Никола Шмит, комисар по заетостта и социалните права, и Джорди Готор, временен изпълнителен директор на Европейския орган по труда, как да защитят правата на заетост, здравето и безопасността на тези критични работници по време на пандемията.

Работници от Румъния и други държави от Източна Европа осигуряват жизненоважна работна сила във фермите в Германия, Франция и други държави-членки и гарантират продоволствената сигурност в цяла Европа. Други работници от напр. Словакия предоставя социални и дългосрочни грижи за възрастни хора в Австрия и други държави-членки. Европейската комисия издаде насоки, за да гарантира, че мобилните работници в ЕС, които са квалифицирани като критични работници в борбата срещу COVID-19, могат да достигнат работното си място. Селскостопанският хранителен сектор е ключов сектор, включен в настоящите насоки, особено по отношение на сезонните работници.

Депутатите ще разгледат ситуацията, за да проверят мерки за превенция на COVID-19 са достатъчни и дали техните права по отношение на работно време, извънреден труд и заплащане са нарушени, като по този начин се нарушава законодателството на ЕС.

Брюксел разработи мащабен законодателен акт, регулиращ различните аспекти на мобилността, включително свободното движение, командироването на работници и координацията на социалното осигуряване. Европейският орган по труда  гарантира, че правилата на ЕС относно мобилността на работната сила и координацията на социалната сигурност се прилагат по справедлив и ефективен начин. На 5 май председателят на комитета Лусия Юриш Ничолсонова изрази дълбоката си загриженост относно уязвимото положение на критичните работници по време на кризата COVID-19 в писмо до Европейския орган по труда. 

На 7 май 73-ма български сезонни работници, които не бяха допуснати да влязат във Франция, бяха върнати у нас с полет от Париж. Стана ясно, че фирма-посредник за наемането на работниците, е внесла жалба в Административния съд в Париж. Според приетите от Франция мерки, от 17-и март в страната не се допускат чуждестранни граждани, а от 8-и април - и сезонни работници. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във