Банкеръ Weekly

Свят

Брюксел търси начин да разруши данъчните убежища

Тези "райски кътчета" струват на страните членки над 40 млрд. евро годишно.

Паул Танг
S 250 a534ed70 aa7b 419a 9432 e38761942154

Европейските институции вече имат ясна политика за данъчните убежища - в Европейския съюз просто няма да има такива. Тези "райски кътчета" струват на  страните членки над 40 млрд. евро неплатени данъци годишно . 

След поредицата от различни комисии, създадени през последните години за разследване на данъчните измами и скандалите около тях, Европарламентът създаде постоянна подкомисия, която ще се занимава с тези проблеми. Брюксел отдавна заклеймява данъчните убежища по цял свят и ги включва в "черни" списъци. В същото време Люксембург, Белгия, Кипър, Унгария, Ирландия, Малта и Нидерландия се възползват щедро от липсата на сериозни действия в тази насока.

Сметката плащат бедните и средната класа 

Председателят на новата подкомисия Паул Танг заяви, че политика, за която той отговаря, този път няма да позволи бедните европейци и средната класа да платят сметката заради пандемията. 

"Правителствата оправдано изразходват милиарди евро, за да спасяват живота и поминъка на хората. Но натрупаните дългове ще трябва да се плащат. След предишната криза направихме двойна грешка с бюджетните съкращения и с увеличените данъци за средната класа. Само най-богатите останаха недосегаеми. Този път трябва да бъде различно. Можем да излезем от тази криза по справедлив начин и да запазим доверието на гражданите, като потърсим начини да обложим онези, които не внасят справедливия си дял - това са най-богатите хора и големите корпорации", обясни Танг.

Евродепутатът посетил няколко "данъчни рая", сред които родната му Нидерландия, за да се убеди възможно ли е там да започнат реформи. Нидерландските власти са изразили добра воля, но без да посочват срокове за промени. Люксембургският финансов министър пък е уверил,  че “никога няма да блокира предложение от Еврокомисията“ по данъчните въпроси. Въпреки това не се е ангажирал с обещание за промяна. Още по-безнадеждно изглежда положението в Ирландия.

"Когато бях там и разпитвах хората по улиците дали гигантът "Епъл" трябва да плати 13-те милиарда евро технологичен данък на Европа, всички се съгласяваха. Но членовете на техния парламент са на съвсем друга позиция и като цяло бягат от подобни въпроси", сподели Танг. При все това той е сигурен, че това ще се промени, дори чрез натиск, защото тези държави доброволно са подписали членството си в общността.  

Пак ще решават Франция и Германия 

Хубаво би било Берлин и Париж да са на една и съща позиция за премахването на данъчните убежища от територията на блока. А ако и Италия и Испания се присъединят към тях, ще е още по-добре. Все още обаче няма изгледи това да се случи, а и като че ли в момента тези правителства си имат други грижи покрай пандемията и проблемите с европейското финансиране.

Германия и Франция би трябвало първи да реагират в подкрепа на новата политика на Брюксел, защото точно те са основните губещи от всяка ерозия на печалбата и укриването на данъци. Същевременно, ако германското правителство подкрепи висок цифров данък за технологичните компании, то може сериозно да си навлече гнева на Съединените щати. Берлин се притеснява Доналд Тръмп да не удари износа на автомобили. Докато Париж няма такъв проблем.

Кога корпорациите ще започнат да си плащат?

По данни на новата подкомисия на Европарламента, ангажирана с налозите, корпорациите избягват да платят данъци на стойност между 50 млрд. и 190 млрд. евро всяка година. Новата структура  ще се бори именно срещу тази несправедливост. Това означава институциите да са неподвластни на лобизъм. Например големите замърсители на природата трябва да плащат, без значение колко природозащитни каузи и политически кампании подкрепят. 

В рамките само на пет години евродепутатите сформираха няколко данъчни комисии. Но какво се получи - те публикуваха доклад, избухваше скандал, после ги разформироваха, само за да бъдат сформирани отново и да гръмне поредния данъчен скандал. Затова резултатите са никакви, а ръководствата на големите компании не се съобразяват с европейските институции, знаейки, че няма сериозно да пострадат. 

Според Паул Танг на борбата с данъчните убежища трябва да се гледа в дългосрочен план. Първа стъпка е да бъдат изградени трайни отношения с националните парламенти и с други международни организации. По този начин неговата комисия може да се превърне в европейски център за дебат по данъчните въпроси.

Както показаха предишните разследвания и анализи, много от използваните практики за укриване на данъци не издържат, ако бъдат осветени. Затова трябва да се оказва постоянен натиск за прозрачност и да се изнасят фактите, за да бъдат видени от всички.

Неизбежно има разлика в подхода на ЕС към страните членки и към външни държави. Списъкът на данъчните убежища извън общността беше полезен за оказването на натиск върху тези в съюза. Той далеч не е идеален, както показва изваждането неотдавна от него на Каймановите острови. Но е някакво начало.

Добрата перспектива е, че покай дебатите за разпределянето на средствата от фонда за възстановяване на стойност 750 млрд. евро натискът върху правителствата на страните - данъчни убежища ще се засили. На Европейската комисия ще и се наложи да заяви ясно, че те следва да реформират данъчните си системи или техните планове за възстановяване и устойчивост няма да бъдат одобрени.

Екзотичните страни от черния списък

Европейските финансови министри актуализираха през февруари "черния"  списък с данъчни убежища извън ЕС. Те  добавиха Каймановите острови, Палау, Панама и Сейшелските острови. Там вече присъстват Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Самоа, Оман, Тринидад и Тобаго, Вануату и Американските Вирджински острови.

Общо 16 юрисдикции (Антигуа и Барбуда, Армения, Барбадос, Бахамските острови, Белиз, Бермудските острови, Британските Вирджински острови, Виетнам, Кабо Верде, Кюрасао, Маршаловите острови, Науру, Ниуе, островите Кук, Сейнт Китс и Невис и Черна гора) са успели да направят необходимите реформи и отпаднаха от списъка. През октомври Каймановите острови и Оман също отпаднаха. 

Юрисдикциите, включени в списъка на данъчните убежища, се оценяват по три критерия - данъчна прозрачност, справедливо данъчно облагане и фактическа икономическа дейност. Тези, които не удовлетворяват нито един от тези критерии, се приканват да поемат ангажимент за отстраняване на слабостите в рамките на определен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във