Банкеръ Daily

Свят

Брюксел следи отблизо ескалацията на напрежението в Иран

Европейският съюз следи отблизо продължаващите демонстрации в Иран, увеличаването на насилието и неприемливата загуба на човешки живот. Това заяви в декларация върховният представител Федерика Могерини относно положението в Иран. 

За ЕС правата на човека винаги са били основен въпрос в нашите отношения с Иран. Мирните демонстрации и свободата на изразяване са основни права, които важат за всяка държава, като Иран не е изключение. 

През последните дни бяхме във връзка с иранските власти. В дух на откровеност и уважение, който е в основата на нашите отношения, ние очакваме от всички заинтересовани страни да се въздържат от насилие и да се гарантира правото на изразяване, също и с оглед на изявленията, направени от иранското правителство.

Европейският съюз ще продължи да наблюдава ситуацията.

Във вторник девет души бяха убити при нови размирици в Иран. Протестиращи са се опитали да нахлуят в полицейски участък, въпреки опитите да бъдат прекратени най-големите демонстрации на недоволство от години. Муса Газанфарабади каза, че „очевидно едно от обвиненията може да бъде „водене на война срещу Аллах”.  Така само за пет дни на протести и размирици жертвите в ислямската република са вече общо 21. 

Президентът Рохани се опита да омаловажи протестите, които започнаха заради икономическите проблеми в страната, но бързо се превърнаха в недоволство срещу ислямския режим като цяло със скандирания „Смърт на диктатора“. Рохани се обърна към нацията в изявление на сайта на президентството с думите: „Това е нищо. Нацията ни ще се справи с това малцинство, което скандира лозунги против законите и желанията на хората и обижда светиите и ценностите на революцията“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във