Банкеръ Daily

Свят

Брюксел си търси еврокомисари - финансов и търговски

Марейд Макгинес (Ирландия) и Валдис Домбровскис (Латвия)

Парламентарната комисия по икономически и парични въпроси в Европарламента ще проведе изслушване на Марейд Макгинес (Ирландия) на 2 октомври, за да направи оценка дали тя е подходяща за еврокомисар за финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари.

Ще бъде изслушан и Валдис Домбровскис (Латвия), който е изпълнителен заместник-председател на Комисията, който е предложен да поеме отговорност за ресора търговия. Той е поканен на изслушване в петък следобед, което се организира от комисията по международна търговия с участието на комисиите по външни работи, икономически и парични въпроси, развитие и бюджети. Тъй като  Домбровскис е вече член на Комисията, въпросите към него ще целят да установят дали той е подходящ за новия ресор.

Марейд  Макгинес е член на Европейския парламент от 2004 г., а от 2014 г. е заместник-председател на Парламента.  Домбровскис е бивш министър-председател на Латвия и е заместник-председател на Европейската комисия от 2014 г. Те ще бъдат изслушани, за да заменят комисарят по търговията Фил Хоган, който подаде оставка в края на август  заради  скандала „Голфгейт”. Той съвместяваше и двата ресора. 

 Фил Хоган подаде оставка след твърденията, че е нарушил правилата на карантината във връзка с Ковид-19, като е участвал в гала вечеря в голф клуб в родната си Ирландия в присъствието на 80 души. Новината за оставката на Фил Хоган дойде, след като ирландският премиер Михол Мартин заяви, че висш служител е нарушил напълно ирландските правила в борбата с коронавируса, целящи ограничаване на пандемията. Фил Хоган вече се извини за участието във вечерята в Западна Ирландия, но от правителството допълниха, че е станало ясно, че той е нарушил и правилата за самоизолация при пристигането си от Брюксел.

След като кандидатите бъдат оценени, Парламентът ще проведе пленарно гласуване на 7 октомври. 

Процедурата в Парламента

Когато член на Европейската комисия трябва да бъде заменен или има съществени промени в ресорите на комисари, Парламентът кани кандидатите за новите позиции на изслушвания, за да могат да бъдат преценени техните качества. Процедурата е подобна на тази при избора на Европейската комисия в началото на парламентарния мандат. Първо, парламентарната комисия по правни въпроси преглежда декларацията за финансовите интереси на всеки кандидат, за да се увери, че липсват конфликти на интереси. Това е предварително условие за провеждане на изслушване на кандидата.

Изслушването се организира от комисиите, в чиито компетенции попада съответният ресор. Преди да се яви лично пред депутатите, кандидатът отговаря на писмени въпроси. Самото изслушване продължава три часа и се излъчва на живо. След като то приключи, отговорните комисии подготвят писмо за оценка.

Конференцията на председателите на парламентарни комисии оценява резултатите от изслушванията и изпраща своите заключения на лидерите на политическите групи и председателя на Парламента, които заседават в Председателския съвет. Те отговарят за окончателната оценка и решават дали да приключат изслушванията или да предприемат други мерки. След края на изслушванията Парламентът пристъпва към пленарно гласуване.

От процедурна гледна точка, Парламентът има консултативна роля по отношение на отделни кандидати за комисари, докато по отношение на цялата Комисия той има правомощия да приеме или отхвърли състава ѝ. Съгласно споразумение между Парламента и Комисията председателят на Комисията трябва да вземе предвид становището на Парламента за отделни кандидати или за промени в структурата на Комисията.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във