Банкеръ Daily

Свят

Брюксел си блъска главата как да постъпи с Полша и Унгария

Дидие Рейндерс

Европейската комисия остава готова да търси решения с правителствата в Полша и Унгария по откритите въпроси в областта на върховенството на закона. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

"Надявам се правителствата във Варшава и Будапеща да се постараят да успокоят тревогите на комисията, свързани със заплахите за законността. ЕК използва всички възможности, с които разполага, за да въздейства", обясни  Рейндерс.

Еврокомисарят призова Съветът на ЕС, който взима решенията по задействаните срещу двете държави процедури по чл.7, да продължи да следи събитията.

Този месец Полша и Унгария наложиха вето на дългосрочния бюджет и плана за възстановяване  в размер на 1,8 трилиона евро поради обвързването на средствата с критериите за върховенство на закона.

Унгарският премиер Виктор Орбан определи тези критерии като “изнудване“ срещу държави-членки, които се противопоставят на миграцията. А в  последните си интервюта нарича Сорос “един от най-корумпираните хора в света“ и “икономически престъпник“.

В същото време срещу двете държави текат процедури за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации. Никога преди техните правителства не са блокирали толкова важна европейска инициатива. Но и никога преди не са били изправени пред реален риск от санкциониране на поведението им. Най-интересното е, че двете страни получават най-много средства от Брюксел.

Ако обвързването на бюджета на ЕС с върховенството на закона остане, Варшава и Будапеща рискуват да изгубят достъп до десетки милиарди евро. Полша трябва да получи поне 133 млрд. евро от бюджета на ЕС и възстановителния фонд, а Унгария - около 41 млрд. евро. 


Според евродепутати с действията си лидерите на двете държави на практика наказват собствените си граждани, които няма да могат да се възползват от средствата, които ЕС отпуска. Брюксел иска да обвърже използването на европейските фондове със зачитането на върховенството на закона.

Преди дни Германия, която в момента председателства Европейския съвет, каза, че постигането на компромис по бюджета е все по-близо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във