Банкеръ Weekly

Свят

Брюксел ще следи за всяка отпусната стотинка

Урсула фон дер Лайен настоява всеки европеец да има достъп до минимална заплата

S 250 1e05e13e 8853 4c45 b274 faf1fcaa14f6

Сега е моментът Европа да тръгне напред с нови сили след уязвимостта на континента заради коронавируса. Това бяха първите думи на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която на 16 септември произнесе пред Европейския парламент първата си реч "За състоянието на Съюза".

Скептиците, които очакваха тромава, административна брюкселска позиция, останаха изненадани от категоричността на председателката по ключовите за общността теми - върховенство на закона, заетост, здравеопазване и климат. След като Фон дер Лайен предложи на 21 юли финансиране на Фонда за възстановяване със 750 млрд. евро и 7-годишен бюджет на ЕС от 1.85 трлн. евро за справяне с неотложните проблеми, нагласите бяха темата за върховенството на закона да изпадне от приоритетите й. Тя обаче обяви, че Еврокомисията отдава най-високо значение на върховенството на закона и то не подлежи на преговори. Защита на общите пари изисква строга отчетност и само законите дават гаранция, че огромните средства няма да потънат в корупционни схеми. 

"Ние осигуряваме парите от бюджета и от NextGenerationEU на стойност 750 млрд. безвъзмездни средства и ще следим те да бъдат защитени от всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори. Наш дълг е да пазим правовата държава и да поддържаме интегритета на европейските институции, независимо дали става дума за закони или продажба на паспорт. Европейските ценности не са за продан“, заяви председателката, напомняйки, че до края на месеца Комисията ще представи доклада си за правовата държава.

По думите й на този доклад трябва да се гледа с внимание, защото е ранно средство за откриване на проблеми и отправна точка за всички членки, за да няма отстъпление от общите принципи. Той се очаква на 23 септември и ще покаже състоянието на върховенството на закона във всички държави като продължение на Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който досега се упражняваше наблюдение само над България и Румъния.

"С върховенството на закона Комисията за пръв път в историята си възприема толкова методологически обоснован похват – не само към съдебната система, а и за цялото конституционно устройство на ЕС“, уточни германката. Тя потвърди и ангажимента на ръководената от нея институция за приемането на европейски вариант на американския закон „Магнитски“, който предвижда санкции за нарушителите на човешките права и участниците в мащабни корупционни схеми по света.

Доход за всеки европеец

Урсула фон дер Лайен постави и въпроса за европейска минимална заплата. Тя настоя всеки гражданин на общността да има достъп до минимална заплата и ако се наложи, Комисията ще предложи всички страни членки да изработят национална нормативна уредба за това. 

"Спадът на заплатите унищожава достойнството на работата, наказва предприемачите, които плащат добри заплати и изкривява честната конкуренция в общия пазар. Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата. Минималните заплати вършат работа, крайно време е трудът да осигурява прилични доходи. Европа осигури икономическа стабилност - когато се разрази кризата, ЕК въведе общата клауза за изключение, въведохме гъвкавост. ЕЦБ също се намеси с решителни действия, а Комисията за рекордно кратки срокове мобилизира капиталови средства", изтъкна Фон дер Лайен, допълвайки, че ако досега сме избегнали масовата безработица, то се дължи на това, че около 42 млн. души са се включили в програми за временна заетост.

Според нея едно от основните предизвикателства, с които Европейският съюз трябва да се справи, е "да върне достойнството на труда като свещена ценност". Защото сега той не осигурява препитание, а дъмпингът на доходите опорочава стойността му. 

Единен здравен съюз

Председателката на Еврокомисията призова страните-членки  да създадат единен здравен съюз и агенция за биомедицински изследвания. Тази крачка е необходима, защото пандемията Covid-19 продължава да предизвиква хаос в Европа и заплашва континента с огромна здравна и икономическа криза през зимата. 

"Предизвикателствата пред Европа и пред Европейския съюз са огромни. ЕС среща враждебни участници и чуждестранни политически предизвикателства от придобилите смелост Китай и Русия за кризите в Източното Средиземноморие и в Беларус.  Европа трябва да продължи да защитава човешкия живот, това особено важи в разгара на пандемия", посочи Урсула фон дер Лайен.

Ясно е, че здравните системи в цяла Европа са застрашени в различна степен, но нито една от тях не е застрахована от колапс. Затова през следващата година ще бъде организирана световна здравна конференция в Италия, където ще стане ясно кой как се е справил с една от най-тежките кризи в съвременната ни история.

Фон дер Лайен изрази притеснение, че водещи международни институции като Световната търговска организация, ООН и Световната здравна организация "са парализирани и се нуждаят от реформа". А за реформи от такъв мащаб е необходимо време, което означава, че Брюксел трябва да реагира бързо и да мобилизира цялата общност.

Климатът остава приоритет 

Европейският съюз трябва да намали с 55% въглеродните си емисии до 2030 г., като досега целта бе през следващото десетилетие емисиите да бъдат ограничени с 40 на сто.

"Осъзнавам, че увеличаване от 40 на 55% е много за някои и малко за други, но нашите икономики могат да се справят с това. Когато светът е в застой поради пандемията, е най-добрият момент за ускорение. Климатът става все по-топъл. Виждаме как природата се връща в нашето ежедневие, жадуваме за чист въздух. Знаем, че промяната е възможна. Европейският зелен курс е нашия план и в неговата сърцевина е нашето желание към 2050 г. да станем първият климатично неутрален континент.“, заяви Фон дер Лайен. 

Проблемът е, че изпълнението на тази стратегия ще изисква огромни инвестиции в енергетиката, индустрията и транспорта. За това на този етап са предвидени 37% от средствата от пакета за възстановяване на ЕС след пандемията от COVID-19. За по-бедните държави обаче добрите намерения на председателката може да се окажат трудно постижими. 

 


Джамбазки смята, че Фон дер Лайен е далеч от реалния живот 


В изказване пред Европарламента българският евродепутат Ангел Джамбазки определи речта на Урсула фон дер Лаейн като разочароваща и пълна с противоречия. Според него не може да се коментира върховенството на закона в страните-членки на ЕС, след като се предлага тегленето на огромен заем, който ще се инвестира за социални експерименти.

"Със съжаление трябва да отчета, че вашата реч беше пълна с неистини", каза Джамбазки и се оплака от "силово налагане на пакети като "Мобилност", "зеленото безумие" и "теглене на заеми за налудни проекти".

Депутатът обвини председателката на Еврокомисията, че отказва да изрече името на "диктатора -президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган" и "комунистически Китай". Той разкритикува и политиката към Северна Македония и милионите мигранти, които "ще променят идентичността на европейските нации". Според него е крайно време Фон дер Лайен  да погледне "живота такъв, какъвто е".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във