Банкеръ Daily

Свят

Брюксел ще следи да не се харчат европари за правителствена пропаганда

Европейският парламент е дълбоко загрижен за състоянието на свободата на медиите в ЕС и осъжда насилието, тормоза и натиска, на които са подложени журналистите.

На 25 ноември институцията прие резолюция, в която критикува "опитите на някои правителства на държави членки да заглушат критичните и независимите медии и да подкопаят медийната свобода и плурализъм“. Евродепутатите са особено обезпокоени от състоянието на обществените медии в някои страни, където те са се превърнали в „пример за проправителствена пропаганда“.

"Свободата на медиите, плурализмът, независимостта и безопасността на журналистите са основни елементи на правото на свобода на изразяване и на информация и са от съществено значение за демократичното функциониране на ЕС", се посочва в документа. А също, че „свободата на медиите се влошава през последните години“ и кризата с COVID-19 изостря проблема.

Евродепутатите констатират „задълбочаващ се модел на сплашване с цел заглушаване на гласовете на журналистите“ и отбелязват, че убийствата на Дафне Каруана Галиция и на Ян Куцяк и годеницата му са пример за рисковете, пред които са изправени разследващите журналисти. Те призовават публичните фигури да се въздържат от дискредитиране на журналисти и изтъкват че жените журналисти са особено уязвими и трябва да получат допълнителна защита.

Според резолюцията, когато собствеността върху медиите е концентрирана в ръцете на твърде малко хора, плурализмът е изложен на риск, което възпрепятства борбата с разпространението на дезинформация. Членовете на ЕП настояват държавите от ЕС да предприемат действия, за да се избегне прекалената концентрация и да се гарантира прозрачност. Те критикуват намесата на правителствата в публичната реклама и заявяват категорично, че фондовете на съюза не трябва да се изразходват за контролирани от държавата медии и за медии, разпространяващи политическа пропаганда.

Призовава се Европейската комисия да включи в годишния си доклад за спазване на принципите на правовата държава оценка на прозрачността на собствеността върху медиите в отделните членки на общността, както и равнището на намеса в сектора от страна на правителствата и на частни лица. Евродепутатите са на мнение, че опитите да се навреди на свободата и плурализма на медиите следва да се разглеждат като сериозна и системна злоупотреба с власт и като опит за подронване на основните ценности на ЕС.

Европарламентът иска също по-стабилна правна рамка за предотвратяване и противодействие на увеличаването на онлайн изказванията, подбуждащи към омраза, и повече сътрудничество между онлайн платформите и правоприлагащите органи. Доброволните мерки на платформите за справяне с дезинформацията, незаконното съдържание и чуждестранната намеса, се оценяват като недостатъчни, при все ч(е самите платформи „не бива да се превръщат в частни органи за цензура“.

В приетия текст се изразява загриженост и от чуждестранното вмешателство в демократичния процес, имащо за цел да поляризира и да обезсили идеологическия плурализъм, и от манипулирането на информацията, свързана с пандемията от COVID-19.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във