Банкеръ Daily

Свят

Брюксел ще пренасочи 37 млрд. евро от фондовете си за справяне с кризата

Европейският парламент гласува днес за осигуряването на 37 млрд. евро срещу кризата. Мярката, която ще бъде гласувана на извънредно пленарно заседание по предложение на Еврокомисията, е ключов елемент от отговора на ЕС на последиците от епидемията.

Откъде ще дойдат парите?

Предложението засяга европейските структурни и инвестиционни фондове, които осигуряват подкрепа за развитието на регионите в Европа, подпомагат рибарите и социалните програми като преквалифициране на освободени работници.

Всяка година държавите в общността получават пари от тези фондове като предварително финансиране за проекти. Ако част от това предварително финансиране остане неизползвано, то трябва да бъде върнато в бюджета на съюза през следващата година.

Страните членки трябва да върнат почти 8 млрд. евро неизползвано предварително финансиране за 2019 г. и комисията предлага те да запазят тези пари, използвайки ги за нови проекти, облекчаващи ефекта от кризата. По нейни изчисления към осемте милиарда евро ще могат да бъдат добавени и около 29 млрд. евро като съфинансиране от ЕС.

Решението ще даде възможност на България да задържи 122 млн. евро неизползвано финансиране за миналата година., което ще може да бъде допълнено с още 690 млн. евро от европейските фондове.

Осемте милиарда евро ще трябва да бъдат възстановени в европейския бюджет при приключването на програмите за периода 2014-2020-а.

Работа под високо напрежение

В парламента предложението на Еврокомисията  се третира като неотложна процедура, която позволява гласуване в пленарна зала без доклад или с устен доклад на отговорната комисия (в случая това е комисията по регионално развитие). Председателят й Юнус Омаржи (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) заяви при получаването на предложението на 17 март: “Трябва да реагираме възможно най-спешно, като насочим всички налични средства по кохезионната политика за облекчаване на катастрофалната ситуация, причинена от епидемията на коронавируса. Всякакво забавяне ще доведе до смъртта на повече хора и до допълнителни затруднения за европейските региони, предприятия и граждани”.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във