Банкеръ Daily

Свят

Брюксел ще обсъжда руските провокации по границата с Украйна

Жозеп Борел

На следващото си заседание министрите на външните работи от Европейския съюз ще обсъдят „военната активност на Русия около Украйна“, обяви върховният представител на СЕ за външната политика  Брюксел Жозеп Борел след телефонен разговор с украинския си колега Дмитрий Кулеба, съобщи ТАСС.

„Говорих с украинския външен министър Дмитрий Кулеба. Следя със сериозна загриженост руската военна дейност около Украйна. С Дмитрий Кулеба и министрите на външните работи на ЕС ще продължим обсъждането на следващото заседание“, коментира Борел в Туитър.

Представители на западните страни през последните дни многократно изразиха загриженост от струпването на руски войски около украинската граница. Говорителят  на руския президент Дмитрий Песков обясни миналата седмица, че  движението на руските войски на територията на Русия не бива да притеснява другите държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че по-голямата част от украинските военни изглежда са разбрали опасността от “тежък конфликт“ в Донбас.

“Силно се надявам те да не бъдат “подстрекавани“ от политици, които пък са подстрекавани от Запада, ръководен от САЩ“, каза Лавров.

“Руският президент Путин обяви това не много отдавна, но думите ми са актуални и днес, че тези, които се опитат да започнат нова война в Донбас,  ще унищожат Украйна.“

НАТО заяви, че се безпокои от струпването на руски военни части по границата по време на среща на посланиците от Алианса. Те обсъдиха скорошния пик на насилие в източния регион Донбас. Там украинските войски водеха тежки боеве с подкрепяните от Русия сепаратистки сили в конфликт, в който според изчисленията на Киев от 2014 г. са загинали 14 000 души.

Кабинетът на върховния представител за външната политика и сигурността Борел определи руските действия като “поредното нарушение на международното хуманитарно право“.

Той подчерта, че “Руската федерация е обвързана с международното право и е длъжна да осигури защитата на правата на човека на полуострова“ и отново заяви, че “ЕС не признава и няма да признае незаконното анексиране“ на Крим и неговия главен град Севастопол.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във