Банкеръ Daily

Свят

Брюксел ще накаже Унгария заради хомофобията

Унгарският премиер Виктор Орбан.

Европейският парламент "осъжда най-категорично" новото законодателство, насочено срещу ЛГБТИК общността, както и разрушаването на демокрацията и върховенството на закона в Унгария. Това се казва в  резолюция ,която бе приета в четвъртък.

Унгарският закон бе определен като "явно нарушение на основните права, залегнали в Хартата на основните права на ЕС, Договорите и законодателството на ЕС за вътрешния пазар".

На 8 юли   Унгария отхвърли искането на Европейската комисия и много евродепутати да отмени новото законодателство, което забранява използването на материали в училищата, които се смята, че насърчават хомосексуалността. Миналият месец по време на напрегната дискусия лидерите на ЕС разкритикуваха унгарския премиер Виктор Орбан заради законодателството. Нидерландският премиер Марк Рюте каза на Будапеща да бъде толерантна и да зачита ценностите на ЕС, или да напусне блока.

“Хомосексуалността се приравнява с порнографията. Това законодателство използва защитата на децата като извинение за дискриминация срещу сексуалната ориентация на  хората”, заяви пред Парламента, председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. “Това е позор.”

Парламентът подчертава, че това не е изолиран инцидент, а "по-скоро представлява пореден съзнателен и предумишлен пример за постепенното премахване на основните права в Унгария", където спонсорираната от държавата ЛГБТИК-фобия и кампании за дезинформация са се превърнали в инструменти за упражняване на политическа цензура. Тези нарушения на правата на човека са част от по-широка политическа програма за разрушаване на демокрацията и принципите на правовата държава, включително свободата на медиите, и следва да се разглеждат като системно нарушение на ценностите на ЕС.

Неотдавнашните проявления на този проблем включват изменение на Конституцията на страната, за да се уточни, че "майката е жена, а бащата е мъж", и фактическата забрана за правно признаване на пола на трансполовите и интерсексуалните лица. В този контекст членовете на ЕП заявяват своя категоричен ангажимент за защита на правата на децата, като декларират, че насърчаването на толерантността, приемането и многообразието следва да служат като ръководни принципи за гарантирането на зачитането на най-добрия интерес на детето.

Затова евродепутатите призовават Комисията да започне ускорена процедура за нарушение и да използва всички инструменти на Съда на ЕС, като например временни мерки и санкции за неизпълнение, ако е необходимо. Те също така призовават държавите членки да сезират Съда на Европейския съюз, ако Комисията не предприеме действия, и да подадат междудържавна жалба до Европейския съд по правата на човека.

"Освен това заради редица проблеми в Унгария трябва да бъде задействан регламентът за спазване на принципите на правовата държава  незабавно, за да се защити бюджетът на ЕС", казват евродепутатите и изразяват сериозна загриженост, че унгарският план за възстановяване и устойчивост може да не е в съответствие с правото на ЕС.

 Обезпокоени от факта, че унгарското законодателство наподобява т. нар. руски закона за пропаганда на ЛГБТ от 2013 г., членовете на ЕП призовават Комисията да разследва финансирането на кампании срещу ЛГБТИК в Европа.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във