Банкеръ Daily

"Политико":

Брюксел ще критикува България заради заплахите срещу журналисти

Стандартите за върховенство на закона на ЕС са изправени пред „сериозни предизвикателства“ в някои страни членки, предупреждава Европейската комисия в своя първи по рода си одит по въпросите на върховенството на закона, съобщава "Политико".

Европейската комисия ще представи в сряда (30 септември) първите доклади за състоянието на върховенството на закона във всяка от страните в ЕС.

Предвижда се докладите да обхванат въпросите със законността, състоянието на медиите и гражданското общество. Комисията очаква докладите да служат за предотвратяване на недостатъци и за повишаване на общата осведоменост по въпросите на върховенството на закона.

Европейският парламент предвижда скоро да гласува решение, с което да въведе изготвянето на докладите и прилагането на отправените препоръки част от общностното законодателство.

Проектотекстът, цитиран от "Политико", съдържа опасения, че съдебната независимост е изложена на риск в Унгария и Полша, в частност, но също така изброява и други „предизвикателства“ в България, Румъния, Хърватия и Словакия.

Заплахите срещу журналисти също са особено притеснителни в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания.

Докладите ще бъдат публикувани на фона на дебатите как ЕС да обвърже стандартите за върховенство на закона с финансирането в следващия седемгодишен бюджетен план на блока като допълнителен стимул за спазване на принципите на членство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във