Банкеръ Daily

Свят

Брюксел: Шансът на Турция за членство в ЕС се изпарява

Европейската комисия обяви, че турското правителство подкопава икономиката си, подкопава демокрацията и унищожава независимите съдилища, оставяйки кандидатурата си за присъединяване към ЕС по-далеч от всякога.

Критиката предизвика гневна реплика от Анкара.

Обвинявайки „прекомерно“ централизираната президентска власт за влошените условия в свободата на словото, затворите и централната банка, Европейската комисия заяви, че правителството излага Турция и на „бързи промени в настроенията на инвеститорите“.

„Сериозните опасения на ЕС относно продължаващото негативно развитие на върховенството на закона, основните права и съдебната власт не са били адресирани с достоверност от Турция“, заяви Комисията в годишния си доклад за страната, съобщава "Ройтерс".

„Преговорите за присъединяване на Турция на практика спряха“, се казва в доклада.

Турция води преговори за членство в ЕС от 2005 година.

Турското външно министерство отхвърли доклада като „пристрастен, далеч от конструктивен“ и отхвърли критиките към своята икономика, демокрация и съдилища.

"Турция не се отклонява от ЕС, страната остава ангажирана с процеса на членство в ЕС, въпреки опитите на някои кръгове да го отблъснат", каза министерството. 

Европейският съюз е най-големият чуждестранен инвеститор в Турция, но разчита на страната да приютява около 4 милиона сирийци, бягащи от гражданската война, вместо да ги остави да продължат към Европа.

Въпреки това Брюксел повтори заплахата си да наложи икономически санкции на Анкара заради енергиен спор в Източното Средиземноморие

Facebook logo
Бъдете с нас и във