Банкеръ Daily

Свят

Брюксел се споразумя с още един производител на ваксина срещу коронавирус

Европейската комисия е приключила проучвателните разговори с дружеството КюрВак (CureVac) за купуване на 225 милиона дози от възможна ваксина срещу Ковид-19. Досега подобни споразумения бяха постигнати със "Санофи" (Sanofi-GSK) на 31 юли, с "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) на 13 август и с "АстраЗенека" (AstraZeneca) на 14 август.

Предвиденият договор с КюрВак би дал възможност на всички държави от ЕС да купят ваксина, ако се докаже нейната безопасност. Комисията допълва, че продължава разговорите с други производители на ваксини.

КюрВак води в разработването на напълно нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките от липидни наночастици. Платформата за създаване на ваксини е разработена в последното десетилетие. Основният принцип е използването на тази молекула като носител на данни, с помощта на които самото тяло може да произвежда свои собствени активни вещества за борба с различни болести.

На 6 юли Европейската инвестиционна банка и КюрВак подписаха споразумение за заем от 75 милиона евро. Средствата са осигурени за разработване и широкомащабно производство на ваксини, включително срещу Ковид-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във