Банкеръ Daily

Свят

Брюксел се престраши и тръгна да става "световен тигър"

Председателите на Съвета и на Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен на срещата на върха на ЕС, 25 май 2021 г. [Council Newsroom]

Окрилен от подкрепата на новата президентска администрация в Съединените щати и готовността й за координирана реакция срещу провокации, Европейският съюз реши да се нареди до големите играчи на световната сцена.

Новото самочувствие и откриващите се възможности за влияние провокираха европейските политици да не умуват твърде дълго, както обикновено, и да не тичат след събитията.

Голямото доказателство, че тромавата европейска бюрокрация най-после е решила да се изправи и да демонстрира характер, са категоричните позиции на Брюксел по няколко горещи международни теми - Беларус, Русия, Турция, Китай...

 

По време на срещата на върха на 24 и 25 май в Брюксел, европейските лидери дадоха силен, незабавен и единен отговор срещу Беларус заради отвличането на ирландския пътнически самолет, пътуващ от Атина до Вилнюс. Преди срещата, председателят на Европарламента Давид Сасоли предупреди колегите си: "Сега е момента да покажем, че Европейският съюз не е тигър само на хартия!"

За разлика от други подобни случаи, сега лидерите сякаш забравиха делничните разпри помежду си. Най-напред те наложиха нови санкции на Беларус - както срещу частни лица, така и срещу редица държавни институции. А след това излязоха с предложение демократичният свят да наложи въздушна блокада на Беларус.

Позицията на европейските институции бе обобщена от председателят на Европейския съвет Шарл Мишел с четири съвсем кратки, но съвършено ясни изречения: "Отвличане на самолети. Въздушно пиратство. Игра на руска рулетка с живота на невинни граждани. Достатъчно!"

Според предварителната програма, основната тема на лидерската среща са

тежко деформираните отношения с Русия.

На предишните форуми лидерите смекчаваха изказванията си, за да не дразнят Путин, а заключенията бяха в стилистиката на градивната критика от епохата на социализма: "Положението е тежко, но бъдещето е светло! Дайте да дадем, другарки и другари!"

В заключителния документ от 25 май обаче Брюксел вече е обърнал листото и тонът му не търпи никакви възражения: "Европейският съюз осъжда незаконните, провокативни и подривни дейности на Русия срещу ЕС, неговите държави членки и извън тях!" Общността изразява пълна солидарност с Чехия за шпионския скандал и приканва върховния представител Жозеп Борел и Комисията да представят на срещата през юни доклад с различни варианти за по-нататъшните отношения между Брюксел и Москва. 

На този фон, българският държавен глава Румен Радев посъветва Европейския съвет да потърси нови методи за диалог с Путин, защото ултиматумите явно не работят.

"Виждате, че сме в санкционен режим от 2014 г. - това променя ли поведението към по-добро, изчерпваме ли всички инструменти, за да постигнем своите цели спрямо Русия? Споделих това и другите лидери се съгласиха - че трябва да търсим пътища да прилагаме нови методи и инструменти, с които да постигаме напредък в това, което искаме да видим накрая", обобщи след срещата той.

Другият

трън в петата на Брюксел са отношенията с Турция,

които отдавна са ударили дъното и трябва да бъдат преразгледани много сериозно.

В доклад от 19 май евродепутатите изразиха безпокойство от състоянието на правата на човека и на върховенството на закона в Турция. Чуха се дори предложения за прекратяване на всякакви по-нататъшни преговори за присъединяване на южната ни съседка към ЕС.

Държавите членки и Турция си сътрудничат от десетилетия в сферите на търговията и сигурността, но отношенията охладняха заради политическите и граждански репресии след т. нар. преврат през 2016 година. В "сметката" трябва да бъдат прибавени още военната намеса на Анкара в Сирия, използването на мигрантите като бухалка и инструмент за международен рекет, брутално незаконните действия в кипърските териториални води, както и нахалното нарушаването на средиземноморските гръцки граници...

Турция е асоцииран член на Европейската икономическа общност от 1963 г., подала молба за членство през 1987 г., призната е като кандидат през 1999 г., а преговорите са започнали през 2005 година. До момента обаче са отворени едва 16 от общо 35 преговорни глави и е затворена... само една!

След узурпирането на цялата власт от Ердоган - покрай т. нар. преврат през лятото на 2016 г. - преговорите с Анкара са замразени. И то толкова трайно, че дори милите очи, които турският президент взе да прави на Брюксел след влизането на Байдън в Белия дом, трудно ще ги поразтопят...

Третият европейски фронт е с Китай.

Причината е, че Европарламентът се противопостави на китайските санкции срещу структури на Общността и отсече: "Тези санкции са неоснователни и произволни. Те са посегателство срещу основни човешки права и свободи и, докато не бъдат свалени, няма да има никакви преговори за ратифициране на инвестиционното споразумение между Брюксел и Пекин!"

Китайските наказателни мерки, наложени през март на няколко европейски структури и политически представители (сред тях и петима депутати от Подкомисията по правата на човека на Европейския парламент), бяха в отговор на европейските ограничителни мерки срещу четири китайски длъжностни лица, наложени заради потъпкването на човешките права на мюсюлманското уйгурско малцинство в региона на Синцзян.

Преговорите за ратифициране на Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай, които започнаха преди седем години, днес са замразени. И както е тръгнало - ледниковата епоха няма да свърши скоро.

Европейският съвет приветства

примирието между Израел и Палестина,

което сложи на насилието.

Брюксел категорично подкрепи решението за две държави и обеща помощ за пострадалите в ивицата Газа.

Едновременно с това удари по "геополитическата маса" и в друга посока - присъедини се към декларацията, с която Африканския съюз осъжда "обезглавяването" на Мали.

В понеделник (26 май) бяха арестувани едновременно държавния глава Бах Ндау, министър-председателя Моктар Уан и министъра на отбраната Сюлейман Дукур. Тримата бяха отведени във военна база край столицата Бамако. Скандалът гръмна около година, след като тогавашният президент Ибрахим Бубакар Кейта беше свален от военна хунта, предала малко по-късно властта на временно правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във