Банкеръ Daily

Свят

Брюксел се ориентира към индийския пазар

Около 6 000 европейски фирми имат дейност в Индия, като те осигуряват пряко 1,7 млн. работни места, а непряко - още около 5 млн. работни места.

Европейският съюз и Индия търсят начини да задълбочат партньорството си и ще проведат среща на върха в Порто на 8 май.

Комисията по външни работи на Европейския парламент прие на 13 април препоръки за развитие на връзките.  ЕС и Индия имат демократични системи на управление и споделят общи ценности. В същото време те са изправени и пред общи предизвикателства като промените в климата и последиците от кризата с коронавируса. За момента обаче няма договорено споразумение за свободна търговия с Делхи.

Индия е бързо растяща регионална сила и имаше темпове на икономически растеж от около 6% на годишна база преди пандемията. 

През 2004 г. бе подписано споразумение за стратегическо партньорство, основано на общи ценности и на подкрепа за многостранен световен ред. През 2020 г. ЕС и Индия одобриха пътна карта за развитие на партньорството си до 2025 г.

Над 11% от търговския оборот на Индия е бил с ЕС през 2019 г., повече отколкото със САЩ и Китай. В същото време Индия е била деветият по големина търговски партньор за ЕС.

През последното десетилетие търговията със стоки между ЕС и Индия е нараснала със 72%. Делът на Европейския съюз в чуждестранните инвестиции в Индия се е повишил от 8% на 18% за същия период, което прави ЕС най-големия инвеститор в страната. Около 6 000 европейски фирми имат дейност в Индия, като те осигуряват пряко 1,7 млн. работни места, а непряко - още около 5 млн. работни места.

Европейският съюз и Индия са на трето и четвърто място в световната класация на най-големите производители на газове с парников ефект. Те имат общ интерес за осъществяване на преход към по-чиста и устойчива икономика.

Индия е най-голямата страна в света с демократична форма на управление. Докладът на парламентарната комисия по външни работи обаче изразява безпокойство за влошаващата се ситуация с правата на човека в страната, неравенството между половете и положението на малцинствата. Депутатите съжаляват и за затварянето на клоновете на неправителствената организация "Амнести" в Индия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във