Банкеръ Daily

Свят

Брюксел с мерки за 2,77 трилиона евро за борба с пандемията

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз предвижда 2,77 трилиона евро за борба с коронавируса. Европейската комисия ще предостави на страните членки до 100 млрд. евро под формата на заеми. Със средствата ще се възстановят разходите, направени от държавите, за подпомагане на местните компании, така че те да не съкращават персонал заради кризата около коронавируса.

Впоследствие държавите ще трябва да върнат на ЕК предоставените им пари, което означава, че в крайна сметка правителствата ще са крайните платци на компесациите към компаниите. 

"Комисията ще насочи 100 милиарда евро към временна заетост, докато трае епидемията от Ковид-19. Това е огромна сума, която ще бъде на разположение на всички държави от общността. Целта е служителите в дружествата, останали без работа покрай епидемията, да получават възнаграждения от европейския бюджет, за да имат закрила и да бъдат готови да възстановят дейността си при първа възможност. Бюджетът на ЕС до 2027 г. трябва да бъде съобразен със стратегическите решения за бъдещето", коментира Фон дер Лайен..

Заемите ще помогнат на държавите да покрият разходите си по въведените национални схеми за краткосрочна заетост и както и по мерките за подпомагане на самонаетите лица. Някои европейски държави, включително Германия, Италия и Испания вече имат въведени такива схеми, за да подкрепят работодателите в случай на внезапни нови сътресения в икономиката.

Според председателката на Европейската комисия още е рано за цялостна стратегия за отпадане на въведените ограничения, като се предвижда мерките срещу разпространението на заразата да бъдат премахвани поетапно и с различна скорост в отделните европейски региони. Фон дер Лайен изрази загриженост от мерките, предприети в някои държави, които "отиват твърде далеч". Тя уточни, че особено мерките, въведени в Унгария, будят тревога. Извънредните мерки са необходими за защита на общественото здраве, но трябва да бъдат временни, строго съразмерни, да подлежат на проверка, поясни председателят на ЕК.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във