Банкеръ Daily

Свят

Брюксел: Рим да не забравя, че получава милиарди за пътища

Брюксел реагира незабавно на италианските твърдения, че рухването на моста на магистрала А10 край Генуа е донякъде свързано с бюджетните ограничения, налагани на Италия от чужбина. Вчера Матео Салвини опита да обвини Брюксел за падналия виадукт в Генуа.

Средства, които иначе биха били изразходвани за здравеопазване и безопасност, "според строгите правила, наложени от Европа, не се позволява да бъдат използвани", заяви вчера евроскептичният вътрешен министър Матео Салвини пред местната станция "Радио 24". Той отбеляза, че "постоянно трябва да се иска разрешение, за да се похарчат пари". 

Говорителят на ЕК Кристиан Шпар обясни, че съгласно бюджетния план на ЕС за периода 2014-2020 г. Италия ще получи около 2,5 млрд. евро специално за инвестиции в мрежи и инфраструктура, включително пътища.

"През април ЕС също така е одобрил съгласно своите правила за държавна помощ инвестиционен план за италианските магистрали, който ще позволи да бъдат инвестирани около 8,5 млрд. евро, включително и в района на Генуа", допълни Шпар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във