Банкеръ Daily

Свят

Брюксел приветства България и Македония за договора

ЕС приветства намерението на Македония и България да подпишат договор за добросъседство. Това стана при посещението на македонския външен министър Никола Димитров в Брюксел. Той се срещна с върховния представител по външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Могерини изрази задоволство, че текстът на договора вече е представен на депутатите от македонския парламент в Скопие. "Искам да подчертая колко положително оценяваме факта, че Бившата югославска република Македония и България на двустранна основа постигнаха важно споразумение – без допълнително посредничество. Приветстваме този подход. Във въздуха се носи оптимизъм за въпросите, които са били трудни в миналото и които могат да станат лесни в бъдеще", каза тя.

"ЕК е гъвкава относно сроковете за препоръчване на дата за преговори и това изцяло зависи от изпълнението на реформите от правителството на Скопие. Наистина оценяваме усилията на правителството да протегне ръка към съседите си, за да преодолее трудностите от миналото", посочи от своя страна Йоханес Хан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във