Банкеръ Daily

Свят

Брюксел предупреди, че Русия и Китай сеят дезинформация и конспирации

Европейските институции предупредиха, че Русия и Китай водят дезинформационни кампании. В четвъртък ​​следобед комисията по външни работи проведе важен дебат с върховният представител за външната политика на Европейската комисия Жозеп Борел във връзка с последния доклад на Европейската служба за външна дейност. 

"Докладът разкрива много тревожни факти, например значителния брой координирани дезинформационни кампании от руското и от китайското правителство за разпространение на невярна здравна информация в рамките на Европа и в нейното съседство, както и на конспиративни теории и твърдения, че само авторитарните политически системи – а не демокрациите – са в най-добро състояние да се справят с настоящата криза", заяви председателят на комисията на Европейския парламент по външни работи Дейвид Макалистър. 

Евродепутатите повдигнаха въпроси за редактирането на текста на този доклад, във връзка с медийни публикации според които, съдържанието е било променено и смекчено по настояване на китайското правителство. 

"Наскоро Европейският парламент подчерта, че едно нещо е ясно: ЕС трябва да остане свободен от неправомерно политическо и икономическо влияние отвън. Демокрацията не е дума изпразнена от съдържание. Убеден съм, че откритият дебат относно действията, предприети от европейските лидери, представлява предимство, а не пречка, тъй като ни помага да вземем правилните решения. В същото време няма съмнение, че ЕС трябва да стане по-добър в стратегическото комуникиране на всички свои действия в Европа и в чужбина, като същевременно продължава да се бори с външната дезинформация, фалшивите новини и кибератаките", обясни Макалистър.

В последната резолюция на Парламента за пандемията от COVID-19 от 17 април евродепутатите призоваха Европейската комисия да се противопостави на агресивните руски и китайски пропагандни усилия, които експлоатират пандемията, за да подкопаят единството на ЕС и да подклаждат недоверие в европейските граждани към Съюза.

"За да се противопоставим на негативните информации, е особено важно да общуваме проактивно за финансовата, техническата и медицинската подкрепа на ЕС в отговор на пандемията, както между страните от ЕС, така и с другите ни партньори, сред които и Китай. Повечето актове на солидарност от организации, професионалисти или частни лица се случват далеч от погледа на камерите и репортерите. Но също така би било несправедливо към всички здравни работници, доброволци, помагащи на съгражданите си и хора, организиращи транспортирането на животоспасяващо оборудване, да оставим лъжите за липсата на европейска солидарност да се разпространяват, без да се борим ефективно срещу тях.", каза още председателят на комисията по външна политика. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във