Банкеръ Daily

Свят

Брюксел поръча още 150 млн. дози от "Модерна"

Доставките се очакват до края на годината.

Европейската комисия обяви, че е поръчала още 150 милиона дози от ваксината на "Модерна" срещу коронавирус. 

"Доставките се очакват до края на годината.. Предвижда се те да бъдат съобразени с възможната нужда от промени на препарата заради новите вирусни щамове и ваксинирането на непълнолетните", съобщи говорител на Комисията, като уточни, че досега са поръчани общо 4,4 милиарда дози от различни ваксини срещу новото заболяване. По последни данни в ЕС досега са получени 355 милиона дози, от които 310 милиона вече са поставени.

Европейската комисия и страните членки в надзорния съвет за ваксините обсъждат как да помогнат на държавите, които изостават във ваксинационните си кампании, съобщиха от институцията в понеделник.

България, Румъния и Латвия изостават чувствително от средните нива за ЕС, където вече над половината от населението е имунизирано с една доза, а всеки трети е напълно ваксиниран. България, която тръгна най-бавно през декември, продължава да е последна по ваксинирани в ЕС, като изоставането й дори от последните се увеличава.

"Опитваме се да разберем какво е естеството на проблемите, за да помогнем на държавите, които имат да догонват", заяви говорител на Комисията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във