Банкеръ Weekly

Свят

Брюксел подготвя сметката на Лондон

Мишел Барние

Европейският съюз се опитва да договори с Великобритания формула, според която да бъде изчислено какво дължи Обединеното кралство на общността, след като я напусне, вместо предварително да определя сумата, съобщи Ройтерс.

Главният преговарящ на ЕС за "Брексит" Мишел Барние е осведомил на 6 февруари представители на 27 страни, оставащи в съюза, за обсъжданата методология. На затворен за пресата семинар той споделил, че все още липсват ключови компоненти от сметката, така че е още рано да бъде определена точна сума.

"Един от възможните подходи е да се споразумеем за методология, отчитаща баланса по сметките на Евросъюза в момента на британското напускане, да извършим бърз одит и да се разберем как ще пресметнем британския дял от сметката", споделил пред агенцията неназован представител на Брюксел. Според него финалната сума ще стане ясна, след като в предварително одобрената от ЕС и Лондон формула бъдат вкарани всички параметри.

Споменаваните от миналата година 55-60 млрд. евро са само приблизителната сметка. Основният фактор, който ще определи точната сума, е делът на Великобритания от всички активи и пасиви на съюза в момента на оттеглянето й. "Въпросът е, че никой не знае какъв точно е този дял, Европейската комисия също няма точен отговор", казал пред Ройтерс друг представител на Брюксел, уточнявайки, че делът може да варира от 12 до 15%, но е нужно точно число, тъй като "един процент се равнява на милиарди евро".

Facebook logo
Бъдете с нас и във