Банкеръ Daily

Свят

Брюксел подготвя пакет от помощи за транспорта

Комисията на ЕП по транспорт и туризъм (TRAN) настоява за по-голяма подкрепа за сектора, като призовава Европейската комисия да координира мерките за възстановяване на общоевропейско ниво.

Кризата с коронавируса трябва да е задължителна част от анализа на пакет "Мобилност", заяви евродепутатът ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

"Транспортът на Европейския съюз утре няма да е същият, а днес хвалим зелените коридори и спорим колко често да се връщат празни камиони. За здрава икономика трябва здрав разум. В онлайн заседанието на Транспортната комисия на ЕП днес участва ресорният еврокомисар Адина Вълян. Отчитам и благодарих за бързата й реакция, когато сигнализирах за неработещи тоалетни в някои европейски държави. Сега продължаваме по започнатия път: камионите да не се връщат задължително на 8 седмици и шофьорите да избират сами къде да правят почивката си", посочи още Новаков.

По време на дебат във вторник с комисаря по транспорта Адина Вълян, евродепутатите изредиха множество неотложни проблеми за сектора, причинени от пандемията от COVID-19. Членовете на комисията TRAN настояха за много по-тясно сътрудничество и общ подход в Европейския съюз за избягване на подобни едностранни и некоординирани действия на отделни държави членки, които почти доведоха до разпадане на единния пазар, когато мерките за ограничаване бяха първоначално въведени.

Комисарят Вълян увери ЕП, че в близките дни ще бъде представен пакет от помощи за транспортния сектор и възможно най-скоро ще бъде представена стратегия за излизане от кризата.

„Комисията работи по набор от препоръки за улесняване на тази координация и за избягване на фрагментацията“, каза тя. Предстоящите насоки за координиране на усилията в ЕС ще включват различни видове транспорт, както и мерки за безопасност, например правила за социално дистанциране и почистване на превозните средства.

Права на пътниците и ликвидност за компаниите

По време на дебата, множество евродепутати настояха, че правата на пътниците трябва да се спазват и трябва да се запази възможността за потребителите да им бъдат възстановени направените разходи . Европейската комисия трябва да изясни всички останали неясноти, така че тези права да бъдат зачитани във всички държави членки, добавиха те.

Комисарят се съгласи, че ваучерите трябва да бъдат направени по-привлекателни за потребителите и да бъдат гарантирани от държавата. Тя добави, че с помощта на различни средства, както и временното разхлабване на правилата за държавна помощ, „държавите членки са свободни сами да решат как да оформят мерките и да помогнат на компаниите да оцелеят“.

Благосъстояние на транспортните работници

Някои евродепутати повдигнаха въпроса за влошените условия на труд на транспортните работници, на които се налага да работят дълги часове, с намалена сигурност и недостатъчни лични предпазни средства. Г-жа Вълян заяви, че въпреки облекчените правила за шофиране и почивка, здравето и безопасността на работниците остават приоритет.

Туристическият сектор в криза

Евродепутатите отново изразиха притесненията си относно срива на туристическия сектор - тема, която беше обсъдена с еврокомисаря Тиери Бретон на 21 април. Европейската комисия ще предложи допълнителни мерки и стратегия за възстановяване на туристическата екосистема преди началото на летния сезон.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във