Банкеръ Daily

Свят

Брюксел отряза Лондон за преразглеждане на финансовите задължения

Няма да преразглеждаме главите от споразумението с Лондон, които вече са затворени, включително уреждането на финансовите задължения. Това заяви говорител на Европейската комисия по повод преговорите за оттеглянето на Великобритания на 13 септември.

"Дължим на гражданите и бизнеса в ЕС спокойно оттегляне на Великобритания. Няма да застанем на пътя на уреждането на откритите въпроси", добави той.

По-рано премиерът Тереза Мей заплаши, че Лондон може да откаже да плати финансовите си задължения към блока, ако страните не постигнат цялостно споразумение за излизането на Великобритания от ЕС. Великобритания по-рано се съгласи да плати на ЕС между 35 и 39 милиарда евро през следващите десетилетия.

Брюксел и Лондон продължават да водят тежки преговори по точките за раздялата. Преди напускането на Великобритания, трябва да бъдат съгласувани правата на гражданите – съответно британските и тези от страните в ЕС. Освен това трябва да бъдат определени и бъдещите търговски отношения.

Междувременно британският премиер Тереза Мей отново заяви, че ще се бори срещу всеки опит да бъде застрашен лидерският ѝ пост, след като депутати от нейната Консервативна партия открито обсъдиха бъдещето й. Бунтовниците обаче заявиха, че е нужна промяна на политиката, а не смяна на лидера.

Следващата седмица Съветът на ЕС ще обсъди напредъка по преговорите. Очаква се през октомври, ако преговорите напреднат, Европейският съвет да разреши началото на подготовката на документ за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС. Засега преговорите не постигат пробив по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във