Банкеръ Daily

Свят

Брюксел отпуска на афганистанците над 200 млн. евро

Помощта ще бъде обвързана със спазването на човешките права и правата на жените, обяви Фон дер Лайен.

Европейският съюз ще увеличи хуманитарната помощ за афганистанците в страната и близките на Афганистан страната им от сегашните над 50 милиона евро на над 200 млн. евро. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Хуманитарната  помощ ще бъде в добавка към заделените финансови средства от отделните държави членки за подпомагане на афганистанския народ. Помощта ще бъде обвързана със спазването на човешките права и правата на жените. ", написа Фон дер Лайен в Туитър.

Тя обеща да съобщи за допълнителната подкрепа на днешната среща на върха на Г-7.

През миналата седмица британският външен министър Доминик Рааб заяви, че Обединеното кралство ще удвои хуманитарната помощ и помощта за развитие на Афганистан до 286 милиона паунда тази година. Той също така призова другите страни "да последват нашия пример, за да гарантираме, че най-уязвимите афганистанци ще получат хуманитарната помощ, от която се нуждаят“.

През уикенда стотици хора демонстрираха в Париж с искане за "незабавно евакуиране" на семействата, които не се чувстват в безопасност в Афганистан.

Част от демонстрантите бяха от местната афганистанска общност. Организаторите поискаха среща с външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан, за да го убедят колкото се може по-скоро да отвори "хуманитарни коридори" от Кабул.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във