Банкеръ Daily

Свят

Брюксел отпуска 3,3 млрд. евро на Западните Балкани

Европейският съюз мобилизира пакет от над 3,3 млрд. евро за Западните Балкани и това е незабавна подкрепа за здравния сектор. Това обяви премиерът Бойко Борисов след провелата се по-рано днес видеоконферентна Среща на върха ЕС - Западни Балкани. 

"С колегите се съгласихме и дадохме път към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Декларацията беше подготвена и гласувана. ЕС мобилизира пакет от над 3,3 млрд. евро в полза на Западните Балкани. Това е незабавна подкрепа за здравните власти. И пакет от социални помощи на стойност 730 млн. евро. Това е много голяма финансова инжекция за нашите партньори. Подписана е точка за свободата на словото на медиите и борбата с престъпността.", обясни Борисов.

"Северна Македония и Албания имат дълъг път да извървят до Европейския съюз. Но ние им даваме шанс. Нашите братя хървати доста се готовиха, но нямаха шанса да се изявят”, заяви Борисов във връзка с това, че именно в Загреб трябваше да се проведе днешната среща. 

В началото на конференцията премиерът обяви, че за България европейската перспектива на страните от Западните Балкани е най-важният стимул за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в региона. А европейската подкрепа за справяне със здравните и икономическите последици от настъплението на коронавируса е повече от 3,3 милиарда евро.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във