Банкеръ Daily

Свят

Брюксел отпуска 2 млрд. евро за внедряване на 5G

Разгръщането на цифрова инфраструктура на територията на България включва изграждане 5G свързаност по трансграничните коридори – магистралите Тракия, Хемус, Струма, както и връзката с Румъния и Турция, подобряване на покритието в населените места, с фокус към периферни, слабо населени и селски райони.

От цифровата част на Механизма за свързване ще бъдат инвестирани 2 млрд. евро в европейските инфраструктури за високоскоростна свързаност като се стимулира и внедряването на мобилни мрежи от пето поколение (5G).

Механизмът за свързване на Европа планира продължение на успешната инициатива за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU. Целта е да се инвестира в местните двигатели на социално-икономическото развитие (публична администрация, училища, университети, библиотеки, болници и медицински центрове, учебни, изследователски и транспортни центрове, цифрови предприятия и др.), които са същинските създатели и доставчици на услуги от общ интерес.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана Атанасова заяви по време на видеоконференция с представители на общините в четвъртък, че  целта на новата инициатива „5G общности“ е да има синергия между вече реализираните проекти по WiFi4EU, както и с националния План за възстановяване и устойчивост.

„Разгръщането на цифрова инфраструктура на територията на България включва изграждане 5G свързаност по трансграничните коридори – магистралите Тракия, Хемус, Струма, както и връзката с Румъния и Турция, подобряване на покритието в населените места, с фокус към периферни, слабо населени и селски райони. Предвижда се и насърчаване на потреблението чрез предоставяне на ваучери за абонамент“, каза  заместник-министърът.

Тя припомни, че петото поколение технологии осигурява до 100 пъти по-висока скорост спрямо съществуващата в момента, над 99 % надеждност на връзката, 100% покритие, 90% намаление на използваната електроенергия и значително по-дълъг живот на батериите на крайните устройства.

Технологията има разнообразни приложения: интелигентно управление на трафика, е-образование, е-здравеопазването, интелигентни градове, интелигентно фермерство, наблюдение на чистота на въздуха, автономни автомобили, управление на дома и спестяване на битовите ресурси и много други.

Електронното образование ще бъде достъпно до всяко домакинство. Интелигентните ферми ще дадат възможност да се облекчи труда и да се ползват технологии както за по-добри добиви, така и за автоматизирано управление на  селскостопанската техника. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във