Банкеръ Weekly

Свят

Брюксел охлади британските мераци за отцепване

С наближаването на датата на парламентарните избори във Великобритания (7 май) настъпи моментът политическите формации да излязат с предизборните си платформи. Ден след като лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Ед Милибанд представи нейния манифест, дойде ред и на министър-председателя и лидер на консерваторите Дейвид Камерън. Главни акценти в неговата програма са ангажиментът за провеждане на референдум за излизането на Великобритания от ЕС, обновяването на британския ядрен щит, намаляването на данъците и бюджетния дефицит, борбата с ислямския екстремизъм.

С обещание, адресирано към над един милион бедни и безимотни британски семейства, че ще могат да купят с отстъпка общинските жилища, в които живеят, Камерън се опита да убеди избирателите в предимствата на т.нар. Консервативна мечта, завещана от Желязната лейди Маргарет Тачър. Най-амбициозните и критикувани от съперниците планове на консерваторите обаче са за провеждането на референдум за излизането от Евросъюза. Всъщност излизането или оставането на Великобритания в общността е един от най-важните въпроси, дискутирани преди изборите. Камерън обещава да проведе референдум през 2017-а. В интерес на истината премиерът не е против оставането на страната в съюза, но иска неговото реформиране. Колкото до лейбъристите, те се обявяват твърдо против излизането от ЕС. Още на 27 март Ед Милибанд окачестви идеята за напускането като "катастрофа". По думите му референдумът, обещаван от Камерън в случай на победа на консерваторите, би натоварил в продължение на две години Великобритания с ненужни дебати.

На този фон дойде реакцията на Брюксел и тя бе категорична. Европейската комисия изключва възможността да започне преговори за напускането на британците по-рано от 2019 година. Това съобщи вестник "Таймс", като се позова на източници, близки до председателя на комисията Жан-Клод Юнкер.

"Никакви предложения за промяна на договорите не се предвижда да бъдат разглеждани преди края на ноември 2019-а, когато приключва мандатът на Юнкер като председател", е заявил цитираният от "Таймс" източник. Така излиза, че дори да бъде проведен референдум и мнозинството от жителите на Острова да се обявят за излизане от единна Европа, те ще трябва до почакат още най-малко две години до започването на преговорите на тази тема с европейската администрация.

На практика, в навечерието на изборите британският премиер е поставен в положение да обещава нещо, което реално не е по силите му, коментира "Таймс", припомняйки, че Камерън се опита да блокира избирането на Жан-Клод Юнкер за висшия пост в Еврокомисията миналото лято.

Facebook logo
Бъдете с нас и във