Банкеръ Daily

Свят

Брюксел очаква първите доставки на ваксини след месец

От средата на декември се очаква ваксините срещу Ковид-19 на "Пфайзер" ("Байонтек") и на "Модерна" да получат разрешение от европейската лекарствена агенция за разпространение в ЕС. Това съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконференцията на Европейския съвет.

"В началото ще бъдат доставени малки количества, предназначени за здравните работници и възрастните хора. Досега ЕК е сключила пет рамкови споразумения с производители на ваксини и скоро може да се очаква шеста договореност", обясни Фон дел Лайен и добави, че държавните и правителствените ръководители от ЕС са обсъдили начините за взаимно признаване на данните от бързите изследвания за антитела срещу новото заболяване.

Председателката на Еврокомисията подчерта, че се предвижда да се признават данни от изследвания с над 80 на сто успеваемост при определянето на резултата. Тя добави, че се очаква до края на годината държавите в ЕС да въведат единен електронен формуляр за пътуващите, който да служи за проследяването на контактите на заразените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във