Банкеръ Daily

Свят

Брюксел никога няма да позволи Brexit без споразумение

Европейският съюз никога няма да реши Великобритания да напусне общността без споразумение, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европарламента.

"Държа връзка с държавните и правителствените ръководители по въпроса как да се действа с молбата на Лондон за ново отгалане на оттеглянето на Великобритания. Ще решим в следващите дни, много е важно какъв път ще избере британският парламент. Трябва да бъдем готови за всякакво развитие, но едно трябва да бъде ясно - раздяла без споразумение никога няма да бъде предпочитанието на ЕС", категоричен бе Туск. 

В речта си пред евродепутатите председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер заяви, че са прахосани много време и енергия, а и се свършена огромна работа за постигане на промените в споразумението с Лондон.

"Беше твърде болезнено толкова много време да се отдели на въпроса с британското напускане. Винаги ще съжалявам за решението на британците да напуснат, но поне сме сигурни, че направихме всичко по силите си раздялата да бъде по правила и да подготвим ЕС за всякакво развитие, независимо от събитията във Великобритания, посочи Юнкер. 

В понеделник председателят на Камарата на общините на британския парламент (долната камара на британския парламент) Джон Бъркоу осуети опита да британското правителство да внесе отново за гласуване днес споразумението за Brexit, договорено от премиера Борис Джонсън с Европейския съюз миналата седмица.

"Външните обстоятелства от събота досега не са се променили. Имайки предвид това, реших, че предложението на правителството днес няма да се обсъжда, защото това би било повторение на вече проведените дебати и нарушение на правилата за работа на парламента", каза Бъркоу.

Сега вниманието се насочва към законопроекта за излизане на страната от ЕС, който беше публикуван вчера, след като британското правителство се опитва да сключи споразумение за Brexit преди 31 октомври, когато Великобритания трябва да излезе от ЕС. При създалото се положение администрацията на Джонсън ще трябва  да продължи да работи за прокарване в парламента на законодателството, необходимо за ратификацията на сделката за Brexit.

Джонсън изпрати в събота до председателя на Европейския съвет Доналд Туск общо три документа: неподписано писмо с искане за отлагане на излизането; мотивационно писмо, в което обяснява, че е бил принуден да го направи; и подписано писмо, в което подчертава, че всяко отлагане на

"Даунинг стрийт" 10 е против каквито и да е било изменения в законодателството за Brexit относно митническия съюз, като се мотивира, че настоящото предложение от ЕС е единственото.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във