Банкеръ Daily

Свят

Брюксел няма да води нова Студена война с Китай

Министърът на външните работи на Китай Уан И и върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Европейският съюз  няма намерение да води "нова Студена война" с Китай. Това е резултатът от срещата между министъра на външните работи на Китай Уан И и върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на 28 септември. Двамата ръководиха съвместно преговорите на високо равнище, проведени чрез видео връзка.

Китайският първи дипломат оцени позицията на ЕС, че приветства развитието на Китай и не възнамерява да води институционална конфронтация и „нова Студена война“ с Китай. Борел каза, че развитието на отношенията с Пекин е сред приоритетите за Брюксел.

Неотдавна на общите дебати на 76-ото Общо събрание на ООН чрез видео връзка, китайският председател Си Дзинпин предложи „Инициатива за глобално развитие“ с шест точки, призовавайки международната общност да ускори изпълнението на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. и да насърчи силното, зелено и здраво глобално развитие и изграждане на общност на споделена съдба. В отговор на това Борел заяви, че ЕС приветства инициативата на Си Дзинпин, която е от голямо значение за възстановяването на глобалния растеж и ликвидирането на бедността, съобщи Радио Китай.

Сътрудничеството между Китай и ЕС е не само от полза за самите тях, но и за целия свят, каза Алисия Гарсия Хереро, старши изследовател в института „Брьогел“, мозъчен тръст на ЕС. Тя подчерта, че към момента светът е изправен пред пандемията от новия коронавирус и геополитически рискове. За справянето с всичко това е необходимо сътрудничеството между ЕС и Китай.

В същото време обаче Европейският съюз и Съединените щати ще проведат в сряда първото заседание на двустранния Съвет по търговия и технологии в Питсбърг. Очакванията и от двете страни са големи, а евроинституциите очакват тази среща да зададе стандартите за 21 век.  Целта е двете страни да се противопоставят на възхода на Китай в много сектори – от производство на микрочипове и роботи до изкуствен интелект.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във