Банкеръ Daily

Свят

Брюксел няма да съдейства в разследване на данъчни измами

Европейската комисия отказва да предаде документи на европейски органи, разследващи дали членки на ЕС използват специални данъчни режими, които облагодетелстват големите мултинационални корпорации като "Фейсбук" и "Амазон", пише "Индипендънт".

Еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси е написал до специалната комисия на Европейския парламент за данъчни стандарти, че не може да предаде 25-те искани документа без съгласието на страните членки. Близо половината от тях заявиха, че няма да дадат съгласието си за предаването на тези документи.

Комисията, начело с френския евродепутат Ален Ламасур, започна разследване на данъчни постановления сред 28 държави-членки през февруари. Ламасур поиска документите през юли, като определи за скандален начинът, по който най-големите мултинационални компании избягват да плащат своя дял в общата хазна.

Разследването на комисията следва разкритията на случая "LuxLeaks" миналата година, когато журналисти публикуваха над 28 000 поверителни документа за около 500 частни данъчни договорености между 300 мултинационални компании. От тях стана ясно, че Люксембург разрешава на фирмите да плащат много малък данък, в някои случаи под 1%. Много от тези нарушения са регистрирани по време на мандата на настоящия председател на ЕС Жан-Клод Юнкер като премиер на Люксембург.

Разследващите са пътували до Ирландия, Холандия, Великобритания, Белгия и Швейцария, но разкриват, че са били възпрепятствани от липсата на сътрудничество от страна на корпорациите.

Комисията е поканила 18 компании на обсъждане, но само четири са се отзовали.

След приключване на работата на 45-членната комисия, тя ще представи своите заключения и препоръки в доклад. Очаква се той да бъде гласуван от всички членове на Европейския парламент през ноември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във