Банкеръ Daily

Свят

Брюксел няма да наложи санкции на Русия заради Навални

Алексей Навални и съпругата му при пристигането им в Русия.

Европейският съюз няма да наложи нови санкции срещу Русия, заявиха дипломати от ЕС пред Ройтерс.

Въпреки че в събота бяха задържани над 3500 души, които излязоха в цялата страна на протест с искане за освобождаването на критика на Кремъл Алексей Навални, засега Брюксел не предвижда наказателни мерки.

В същото време няколко лидери от общността настояха евроинституциите да наложат строги санкции заради отравянето и затварянето на опозиционера. Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис заяви, че ЕС трябва да изпрати много ясно и решително послание, че поведението на руските власти е неприемливо.

Полският президент Анджей Дуда призова Европейският съюз да засили санкциите срещу Русия заради отравянето на Навални.

“Единственият начин за избягване на конфликти е Москва да бъде принудена да спазва международното право. Единственият начин да се направи това без пушки, оръдия и бомби е чрез санкции “, каза Дуда.

Полският лидер подчерта, че върховният представител за външните работи и сигурността Жосеп Борел трябва да преразгледа плановете си да посети Русия следващия месец, освен ако Навални не бъде освободен.

Засега обаче ЕС по-скоро върви към подобряване  на отношенията с Кремъл. Жозеп Борел обяви, че ще посети Москва на 5 февруари, за да изясни ситуацията след ареста на Навални.

ЕС вече наложи икономически санкции срещу руския енергиен, финансов и оръжеен сектор в отговор на присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. и наложи ограничения на руски служители, близки до президента Владимир Путин, в отговор на отравянето на Навални през август.

Говорителят на президента Путин Дмитрий Песков обвини в неделя посолството на САЩ, че се намесва във вътрешните работи на Русия. Американското посолство в Москва обяви в събота, че Вашингтон подкрепя “правото на всички хора на мирен протест и свобода на изразяване“.

Песков също така обвини организаторите на протестите, че се опитват да дестабилизират страната и допълни, че броят на демонстриралите хора е нищожен в сравнение с привържениците на Путин.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във