Банкеръ Daily

Евродепутати настояват

Брюксел не трябва да плаща милиарди евро на Либия заради мигрантите

Европейският съюз трябва да спре да предоставя средства на Либия за управление на миграцията и за обучение на бреговата охрана поради продължаващото там нарушаване на човешките права на мигранти и лица, търсещи убежище. За това настояха евродепутати по време на дебат на комисията по граждански свободи  с представители на Европейската комисия, Фронтекс, Върховния комисариат на ООН за бежанците, Съвета на Европа и неправителствени организации.

Либийският генерал Халифа Хафтар поиска от Брюксел гигантски суми. Само така можел да бъде спрян бежанският поток. Тогава  Хафтар заяви, че усилията на ЕС да спре бежанския поток още на южната граница на Либия щели да струват 20 - 25 милиарда долара за периода между 2020 и 2025 година и обоснова огромната сума с голямата сложност на задачата. Преобладаващият вакуум на властта в Либия беше предизвикан от падането на бившия дългогодишен ръководител Муамар Кадафи през 2011 г. Оттогава безброй страни в конфликта воюват помежду си и правителството на националното единство на Файез ал Сарадж се смята за твърде слабо, за да прекрати гражданската война. Халифа Хафтар контролира голяма част от юг и изток, където е подкрепен от специално формиран парламент.

Мнозинството от членовете на ЕП настояха, че Либия не е „сигурна държава“ за спасяването на хора по море, и поискаха сътрудничеството с либийската брегова охрана да бъде прекратено. Повечето от говорителите признаха предизвикателствата, пред които са изправени държавите на първа линия, приемащи повечето от мигрантите и лицата, търсещи убежище, които бягат от Либия, а именно Италия и Малта, и подчертаха, че общата европейска система за убежище трябва да бъде пренастроена с акцент върху солидарността между държавите членки и спазването на международното законодателство. Други настояха, че държавите членки имат право да защитават своите граници, особено в условията на здравна криза, каквато е настоящата. Бяха отправени и критики към затварянето на пристанищата поради пандемията от COVID-19 и оставянето на хората да се удавят, което не може да бъде решение.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците ситуацията с правата на човека в Либия е изключително сложна в контекста на засилените военни действия там, кризата, породена от коронавируса, и големия брой икономически мигранти, бежанци и вътрешно разселени лица, нуждаещи се от материална и хуманитарна помощ. Около 1500 души остават в центровете за задържане в неприемливи условия, произволните задържания продължават да се провеждат и схемите за преселване на най-уязвимите хора в съседните страни са прекратени.

От началото на годината, 3277 души са пристигнали в Италия по море, а 1135 - в Малта. На 1 април бе установена военноморската операция на ЕС „Ирини“ , която е продължение на операция „София“, с акцент върху налагането на оръжейното ембарго в Либия в опит да допринесе за успокояване на обстановката в страната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във