Банкеръ Daily

Свят

Брюксел: Не прекалявайте с реакциите срещу цените на тока

Комисията каза, че скокът на цените трябва да насърчи страните да се откажат от изкопаемите горива по-бързо и да осигури достъп на повече граждани до достъпна възобновяема енергия.

Европейските институции и някои страни от общността се притесняват, че прекомерните реакции срещу по-високите цени на тока и газа може да предизвикат негативна реакция срещу зелените политики на Брюксел. Това бе подчертано по време на срещата на министрите на финансите на страните от еврозоната в Люксембург в понеделник, 4 октомври. 

"Скокът в цените ще означава усилия за подпомагане за справяне на най-уязвимите домакинства.  Необходима е незабавна реакция, която да не противоречи на средносрочните ни цели за климатичния преход“, заяви еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони, цитиран от "Политико".

Гърция призова за връщане на част от приходите, събрани по системата на ЕС за търговия с емисии, за да компенсира увеличението на цените. А Франция замрази вътрешните тарифи за газ за потребителите, като по същество принуди доставчиците да преглътнат разликата между пазарните цени и сумите, с които могат да таксуват клиентите.

Някои призовават за по-координиран отговор на ЕС, а Испания предложи реформи на пазара на електроенергия в блока и предупреди, че високите сметки за енергия могат да навредят на обществената подкрепа за политиките за борба с изменението на климата.

Повече от 40 евродепутати поискаха от ЕК да разследва руския енергиен гигант „Газпром“, най-големият доставчик на ЕС, за отказа да предложи допълнителни обеми за продажба през последните месеци.

Брюксел изготвя „набор от инструменти“ за да предложи мерки, които националните правителства могат да използват, за да отговорят на повишаването на цените-например чрез промяна на данъка върху добавената стойност (ДДС) върху енергията.

Комисията каза, че скокът на цените трябва да насърчи страните да се откажат от изкопаемите горива по-бързо и да осигури достъп на повече граждани до достъпна възобновяема енергия.

Целта е до 2050 г. ЕС  да стане неутрален по отношение на климата вече прави по-скъпо отделянето на CO2 и изгарянето на изкопаеми горива, но има опасения, че усилията може да бъдат подкопани от настоящите вълнения на цените на енергията. Цените на природния газ достигнаха 92 евро на мегаватчас в понеделник в нидерландския хъб TTF, което е около 400% увеличение от началото на годината.

Министрите на финансите на страните ЕС ще обсъдят отново въпроса на работна закуска във вторник, а Европейският парламент - в сряда.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във